Finabank NV gaat mee met de tijd en ziet stilstaan niet als optie

Eblein Frangie, directeur van de Finabank N.V., zegt in gesprek met De West, dat de bank haar filialen en de service naar de cliënten toe continu onder de loep neemt, om deze zoveel mogelijk te kunnen verbeteren. De bank heeft toekomstplannen en heeft in geloof en dat het goed komt met de economie van Suriname.

Nieuw filiaal te Paramaribo-Zuid
Het filiaal stond er allang, maar omdat het sterk verouderd was en niet meer voldeed aan de eisen van de huidige tijd, heeft de bank het oude filiaal afgebroken en een nieuw filiaal gebouwd. Dit in het kader om het kantorennetwerk van de Finabank volledig te moderniseren.

Moeilijke economische situatie
De directeur geeft aan dat banken financiële instellingen zijn die deel uitmaken van het financieel stelsel en in principe zijn banken de eerste die de economische turbulentie ervaren. Hij erkent dat ook de Finabank elke dag merkt dat de economie terugloopt en dat klanten minder koopkracht hebben wat zorgt voor minder aflossingscapaciteit. Frangie vertelt dat de kosten van de bank gigantisch omhoog gaan en dat de winsten van de bank niet meer de winsten zijn van voorgaande jaren. Hij zegt dat de inkomsten in SRD zijn, terwijl de kosten in Amerikaanse dollars zijn.

Koersontwikkeling
De dagkoers wordt bij de Finabank bepaald door de vraag die de bank krijgt vanuit de markt en de referentiekoersen van de Centrale Bank van Suriname. Er wordt ook op de markt gebeld om te kijken wat de koersontwikkelingen zijn. Frangie hoopt dat er rust komt op het koersenfront. Een hoge koers betekent voor de bank dat de kosten van de bank stijgen, waardoor het rendement van de bank onder druk komt te staan. Ook de solvabiliteit van banken daalt naarmate de koers stijgt.

Cliënten
Frangie geeft aan dat de bank ook rekening houdt met haar cliënten, wiens aflossingscapaciteit vermindert is, door de devaluatie en koersschommeling. Een van de manieren waarop de bank haar cliënten tegemoet komt, is door de looptijden van de leningen te verlengen, waardoor de aflossing omlaag gaat. Hij benadrukt dat de bank en niet alleen in goede tijden voor haar klanten is, maar ook in de minder goede tijden. De bank probeert een win-win situatie te creëren, zodat zowel de cliënt als de bank geen schade van de situatie ondervindt. Ook de klachten van de clienten worden heel serieus genomen. Op basis van deze feedback probeert de bank de dienstverlening en dienstproducten steeds verder te verbeteren.

Leningen
“De aanvragen voor het afsluiten van een lening vallen mee”, zegt Frangie. Gezien de aflossingscapaciteit van huishoudens afgenomen is, lenen mensen veel minder. Hij geeft aan dat de bank haar leningscriteria aangescherpt heeft, omdat het een moeilijke economische periode is, waarbij de bank ook de garantie nodig heeft dat de lening daadwerkelijk wordt terugbetaald. De bank wil absoluut niet dat het zover komt, dat de cliënt op executie wordt gezet.

Rente
De bank heeft haar rentepercentages aangepast op de SRD-leningen. Dit komt door de kosten die betaald moeten worden, ook devaluatie heeft hieraan bijgedragen. De directeur geeft aan dat men in Suriname een negatieve rente betaalt. “Als de inflatie 80-75% is en de rente 15%, dan heb je een negatieve rente van 60%”, aldus Frangie. Het was volgens hem noodzakelijk om de rentepercentages te verhogen, omdat geld lenen van het publiek duurder wordt en door de inflatie.

Sparen
Er kan bij de Finabank tegen diverse percentages gespaard worden. Op basis van de behoefte van de klant, kan de bank ook een product op maat voor de klant maken, indien de klant dat wil. De directeur vertelt dat Finabank van oudsher een spaarbank is, met heel veel spaargeld.

Studiefinanciering
De Finabank kijkt puur naar de commerciële haalbaarheid bij het aanvragen van een studiefinanciering. De bank biedt een interessant product aan waarbij er anderhalf jaar van de lengte van de studie afgelost kan worden. De bank moet wel de garantie hebben dat het geld daadwerkelijk wordt betaald door middel van een borg. De bank financiert zowel binnenlandse-, als buitenlandse financieringen.

Sociaal-maatschappelijk
De bank geeft ook terug aan de gemeenschap door verschillende projecten of programma’s te sponsoren. De bank heeft als doelgroep de jeugd. De Finabank is een van de hoofdsponsors van het Tien minuten jeugdjournaal. In Nickerie sponsort de bank ook een scholentoernooi. Verder heeft de bank een aantal projecten die zij sponsort.

Winstmarge
De winsten van de banken zullen dit jaar volgens Frangie minder zijn dan de voorgaande jaren, omdat de kosten substantieel omhoog zijn gegaan. De Finabank is bezig haar halve jaarrekening op te maken, vanwege het overstappen naar een andere accountantstandaard ( internationaal) is het de bank nog niet gelukt om die te publiceren. De bank publiceert elk jaar haar jaarrekeningen. De directeur kon niet exact aangeven met hoeveel procent de winstmarge teruggevallen is.

Concurrentie
Op de vraag hoe de Finabank omgaat met concurrentie en de komst van een eerste islamitische bank in Suriname, waarbij er geen rente wordt gevraagd bij het afsluiten van leningen, zegt Frangie, dat de Arabieren geen domme mensen zijn. Hij geeft aan dat zij het begrip rente niet kennen, maar kosten, die overeenkomen met het rentepercentage. Hij beschrijft de komst van deze bank als toegevoegde waarde op een soort alternatieve financiering op de markt. De bank ziet een hierin een kans om haar strategie te verscherpen en met meer precisie uit te voeren.

Toekomst
De bank heeft nog genoeg plannen, die zij wil realiseren. Hij geeft aan dat de bank nog een filiaal wil gaan openen in een district dat snel aan het groeien is. Hij wenste nog geen uitspraken te doen, aangezien er eerst toestemming gekregen moet worden van de Centrale Bank van Suriname.

door Johannes Damodar Patak

More
articles