Depressie

Een ieder heeft wel een moment waarbij hij in een dip kan belanden. Meestal gebeurt dat na een verdrietige ervaring, het verlies van een dierbare of een ander soort tegenslag die ervoor zorgt dat iemand zich ongelukkig begint te voelen. Zo een gevoel kan na een tijdje overgaan, maar wanneer iemand zich droevig blijft voelen, kan er sprake zijn van depressie. Wat is een depressie nu precies?
Depressie kan gecategoriseerd worden in twee hoofdvormen: een depressieve stoornis en chronische depressie. Vrouwen hebben vaker last van depressie dan mannen, dit komt door de hormoonhuishouding. Vaak spelen ook spychische en sociale klachten een rol en de bepaalde levensfasen waarin de vrouw verkeert. Ook kan een depressie veroorzaakt worden door overmatig alcohol- of drugsgebruik.depressie-2

Depressieve stoornis
Wanneer iemand langer dan veertien dagen in een dip zit, wordt er gesproken van een depressie. De depressie kan eenmalig zijn, of zo nu en dan terugkeren. Een depressieve stoornis gaat gepaard met lichamelijke en geestelijke klachten.

Chronische depressie
Een chronische depressie komt minimaal twee keer per jaar voor. Hoe ernstig deze vorm van depressie is, ligt aan het feit hoelang de duur van de depressie is. Een chronische depressie kan een aantal weken, zelfs maanden duren. Voor deze vorm van depressie zijn er meestal medicijnen nodig om de klachten tegen te gaan. Deze vorm van depressie gaat nooit helemaal weg.

Depressie vaststellen
Een ieder maakt wel bepaalde tegenvallers mee in het leven waarbij emoties loskomen. Deze emoties kunnen na een tijdje van zelf overgaan. Bij een depressivie verdwijnen de emoties niet zomaar, ze kunnen zo ernstig zijn dat iemand niet meer normaal kan functioneren in het dagelijks leven.

Depressie herkennen bij iemand
Depressie bij iemand herkennen kan best moeilijk zijn, omdat niet iedereen wil toegeven dat hij of zij zich depressief voelt. Desondanks is het cruciaal om depressie vroegtijdig aan te pakken, omdat daarmee voorkomen kan worden dat iemand in een diepe depressie belandt. Een depressie is in een vroeg stadium nu eenmaal makkelijker te behandelen dan wanneer iemand al zelfmoordgedachten heeft.depressie

De kenmerken om depressie te herkennen bij iemand:
• Veel slapen of juist heel slecht tot helemaal niet
• Lusteloos en vermoeid
• Geen of juist meer eetlust
• Ongeïnteresseerd in sociale activiteiten met vrienden of familie
• Angstgevoelens hebben
• Schuld gevoel, minderwaardigheidsgevoel
• Zich beperkt voelen en niet goed meer kunnen reflecteren
• Zelfmoordgedachten

Een persoon die lijdt aan depressie heeft niet altijd alle kenmerken, maar zeker wel de helft van de hierboven genoemde symptomen. Het hangt er helemaal vanaf hoelang een depressief iemand vecht met zijn emoties. Een depressie kan ook tijdelijk zijn en die kan voorkomen in de puberteit of na het verlies van een dierbare. Ook het gebruik van drugs of alcohol kunnen de oorzaak zijn van een depressie, want door misbruik van deze stoffen kunnen emoties loskomen die lijden tot depressieve gedachten.depressie-in-het-gezicht

Zelf van een depressie afkomen

Als je zelf beseft dat je last hebt van depressieve gevoelens, dan is de eerste stap om hulp te zoeken bijvoorbeeld bij je huisarts. Praten over je depressie met iemand die hulp kan bieden, geeft je het gevoel dat je moeite doet om je depressie aan te pakken zorgt ervoor dat je echt verlangt naar een oplossing. Een arts kan je daarna altijd door verwijzen en adviezen geven die jou kunnen helpen. Maar ondertussen moet je wel aan jezelf denken. Maak tijd vrij voor jezelf om leuke dingen te doen. Deze leuke dingen kan je alleen of met vrienden en vriendinnen doen, zodat jij positieve energie hieruit haalt.depressie-op-het-werk

Hulp krijgen bij een depressie
Het is moeilijk om toe te geven dat een dierbare depressieve symptomen vertoont. De confrontatie raakt vaak een gevoelige snaar en zou zelfs ruzie kunnen creëren. Soms schamen mensen zich voor hun depressie, maar jij moet je dierbare helpen door rustig met hem/haar te praten en uit te leggen dat er professionele hulp beschikbaar is. Depressie is geen tijdelijke droefheid, daarom kan het helpen als je je dierbare laat merken dat je begrijpt hoe moeilijk de situatie voor hem/haar is.

Vooruitzichten
Mensen die last hebben van lichte depressieve klachten, hebben na een behandeling binnen een paar weken minder last. Ongeveer 60 procent van de mensen die hulp hebben gezocht of gehad, heeft binnen een half jaar minder depressieve symptomen. Wat soms wel kan gebeuren na een behandeling, is dat de depressieve gevoelens terug kunnen komen, omdat niet de juiste diagnose was gesteld wat vervolgens kan leiden tot een verkeerde aanpak. Sommige mensen hebben van bepaalde symptomen meer last dan anderen, waardoor de behandeling misschien op bepaalde fronten wordt onderschat.

Bronnen: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/139535-depressie-soorten-depressies-depressie-bij-vrouwen.html, http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/73630-depressie-oorzaak-en-kenmerken.html, https://www.gezondheidsnet.nl/depressie/de-kenmerken-van-een-depressie, http://www.depressie.org/omgeving/ontdek.htm,

More
articles