“Het wetgevend college is er om wetten te maken. Met de aanname van de Wet Vrijheid Vakvereniging, denk ik niet dat men aan ons stakingsrecht komt. In geval de grondwet de werkgever de mogelijkheid biedt om ons daarin te beknotten, hebben wij een antwoord klaarliggen. Niet altijd moet er naar het uiterste actiemodel gegrepen worden om zaken van leden te behartigen.” Dat zegt Raul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB) ten aanzien van het feit dat de regering speciale en bijzondere overheidsdiensten, zoals de politie, het stakingsrecht kan ontnemen.
Hellings zegt dat hij verder geen voorbarige uitspraken wil doen, hij wil de pas aangenomen wetten eerst goed doornemen. Vast staat volgens hem dat er bij de politiebond geen paniek is ontstaan met de aanname van deze wet, omdat men in de meeste gevallen voor dialoog kiest.
“Dat was recentelijk ook het geval bij de kwestie betreffende het werkrooster”.
Helings benadrukt dat de houding van de werkgever de strategie van de bond bepaalt. Vast staat dat de SPB geen enkele wettelijke mogelijkheid achterwege zal laten om de belangen van de leden te behartigen. “In geval men voor dialoog kiest, gaat de bond daarvoor, maar we zijn ook niet bang om pressie uit te oefenen, niet alles hoeft met een staking”, zegt Hellings. De vakbondsman geeft verder aan dat men het nodig vond om het stakingsrecht te beperken of om bonden aan voorwaarden te binden om de controle op het stakingsrecht te verhogen. “Dat mag in geval het om de veiligheid gaat. We zijn een verantwoordelijke groep en zullen, ondanks de beperking, andere wegen bewandelen om onze doelen te realiseren. Met de aanname van deze wet is er helemaal geen vuiltje aan de lucht.”
-door Ivan Summerville-