Eetstoornissen hebben ernstige gevolgen

We kennen de eetstoornissen boulimia nervosa en anorexia nervosa. Bij boulimia heeft de persoon terugkerende vreetbuien en braakt vervolgens om het voedsel weer kwijt te raken. Een anorexia patiënt onderdrukt het hongergevoel door het verlangen om mager te zijn. In feite hebben anorexia patiënten wel honger, maar mentaal hebben zij verschillende redenen waarom zij hun eetgedrag verstoren.

Eetstoornissen komen voor bij zowel meisjes als bij jongens. Wel blijkt uit verschillende onderzoeken, dat anorexia nervosa en boulimia nervosa vaker voorkomt bij meisjes en vrouwen. Je hebt ook veel  mensen die door het gebruik van laxeermiddelen, plaspillen of periodes van vasten in combinatie met extreem sporten ervoor zorgen om niet in gewicht aan te komen. Mensen met eetstoornissen hebben veelal een negatief zelfbeeld en voelen zich schuldig bij elke consumptie van voeding. Een eetstoornis kan leiden tot eenzaamheid en risico’s voor de gezondheid.eetstoornissen

Boulimia nervosa

Er wordt gesproken over boulimia nervosa, wanneer gedurende een periode van drie maanden de eetbuien en het compensatiegedrag ongeveer twee keer per week blijft aanhouden. Iemand die aan boulimia leidt, heeft vaak korte periodes waarin overmatig veel voedsel wordt gegeten, omdat men bang is voor gewichtstoename en zich schuldig voelt, braakt de persoon na een eetbui. Patiënten die aan eetstoornis leiden, schamen zich vaak voor hun gedrag, daarom eten en braken zij stiekem.

Oorzaak eetstoornissen

Boulimia en anorexia nervosa komen normaliter voor bij jonge vrouwen, overwegend tussen 18-25 jaar. Het slanke schoonheidsideaal dat wordt gestimuleerd, kan sommige vrouwen aanzetten tot een eetstoornis. Deze vrouwen krijgen als snel een negatief zelfbeeld wanneer zij niet lijken op superslanke modellen of beroemdheden, die volgens de media als perfect wordt bestempeld. Een eetstoornis begint vaak genoeg wanneer de vrouw heel strenge dieetrichtlijnen gaat volgen, bij sommige vrouwen mondt dit uit in een obsessie.eetstoornissen-anorexia

Verschil tussen boulimia nervosa en anorexia nervosa

Boulimia wordt regelmatig verward met anorexia nervosa. Het verschil is dat bij anorexia duidelijk gewichtsverlies te zien is, terwijl boulimiapatiënten een normaal gewicht weten te behouden, zonder dat men door heeft dat zij lijden aan een eetstoornis.

Anorexia en boulimia hebben een overeenkomst en dat is dat deze patiënten excessief letten op hun uiterlijk/gewicht. Boulimia nervosa moet niet verward worden met boulimie episodes. Boulimie wordt getypeerd als een vorm van overmatig gulzig eten, in combinatie met andere lichamelijke en psychische stoornissen. Boulimie patiënten zijn meestal niet geobsedeerd door hun gewicht, maar mensen die lijden aan boulimia nervosa wel. Daarom wordt boulimie gezien als een symptoom en boulimia nervosa als een syndroom.

Anorexia nervosa heeft twee vormen

 1. Eetbuien met ontlasting bevorderende type anorexia nervosa. Na een vreetbui wil je het eten op een snelle onnatuurlijke wijze uit je systeem halen. Dit doen patiënten vaak door hun vinger in hun keel te steken of anders laxeermiddelen te gebruiken.
 2. Mensen die beperkend type anorexia nervosa hebben, eten nauwelijks. Deze mensen zijn ook niet bezig om hun eten op een onnatuurlijke wijze kwijt te raken. Een beperkende type is continue aan het vasten en sommigen gaan daarnaast extreem veel sporten.

Lichamelijke gevolgen van eetstoornissen

 • De menstruatie kan stoppen en dat gaat ook gepaard met tijdelijke onvruchtbaarheid. Op termijn kan er door een tekort aan oestrogeen botontkalking (osteoporose) ontstaan.
 • Bij mannen kan er impotentie optreden
 • Onregelmatig eten heeft als gevolg dat je bloedsuikerspiegel niet in balans blijft, hierdoor ontstaan er vreetbuien omdat het lichaam op zoek is naar voedingstoffen.
 • Het dalende gewicht eist zijn tol op het lichaam. Door te weinig voedingstoffen te consumeren gaat je bloeddruk dalen. Je ademhaling en de hartslag worden ook langzamer. Zo een patiënt voelt zich vaker vermoeid, futloos, draaierig, gedeprimeerd.
 • Door frequent te braken kan je maagzuur je gebit aantasten. Verder kan haaruitval ontstaan, door een tekort aan vitamine en vocht. De huid wordt ook droog.
 • Beperkt voedsel consumeren kan er voor zorgen dat er verstopping (obstipatie) ontstaat. De verleiding om te braken of laxeermiddelen als toevlucht te zien blijft groter.
 • Wanneer je geruime tijd overmatig misbruik maakt van laxeermiddelen, kunnen je maag en darmen onherstelbaar aangetast worden. Indien je het gebruik van laxeermiddelen stopt, kan er obstipatie ontstaan, waardoor men toch weer overgaat op het gebruik van laxeermiddelen.
 • Door extreme gewichtsafname kan de stofwisseling ernstig worden verstoord, wat resulteert in een jojo-effect. Bij jonge patiënten wordt de groei vertraagd.
 • Het is alom bekend dat bij diëten je vaak tekorten krijgt aan bepaald vitamines en mineralen. Bij overmatig gebruik van laxeer- en/of plaspillen, en/of je ook vaker braakt, bestaat de kans dat er ernstige lichamelijke stoornissen ontstaan. De meest gevaarlijke is een tekort aan kalium. Dit kan tot gevolg hebben dat je nier- en lever worden aangetast, spieren verkrampen, de hartslag kan worden verstoord en dat kan zelfs lijden tot een hartstilstand.eetstoornisssen-binge-eating

Psychosociale gevolgen van eetstoornissen:

 • Iemand die aan een eetstoornis lijdt, heeft een negatief beeld over zichzelf en voelt zich vaak onzeker, inferieur, en teruggetrokken. Hun eetstoornis trachten zij zo veel mogelijk geheim te houden en zij bedenken vaak verschillende uitvluchten, iemand met anorexia wil bijvoorbeeld niet met collega’s uit eten gaan.
 • Zij zijn continue aan het bedenken hoe zij hun eetgedrag moeten verbergen voor de buitenwereld. Dit gaat gepaard met veel stress, want zelfs een simpel etentje of een feestje kan stress veroorzaken. Als gevolg van de stress wordt zo iemand onzeker, snel geïrriteerd doordat hun gemoedsgesteldheid wordt aangetast.
 • Eetstoornissen, met name anorexia, komen veel voor in de modellen- en balletwereld.

Bronnen: http://www.eetstoornis.be/oorzaken-en-gevolgen/oorzaken, https://www.humanconcern.nl/eetstoornissen/oorzaken-van-een-eetstoornis, https://www.humanconcern.nl/eetstoornissen/gevolgen-van-een-eetstoornis,

More
articles