Actiecomité wil wijzing Rijwet 1971

“Wij willen dat mensen die een aanrijding veroorzaken, oftewel de verkeerscriminelen, niet onbestraft blijven. De verkeerscrimineel die een ander van het leven beroofd heeft, moet instaan voor de consequenties voortvloeiende uit de aanrijding. Ook moet het rijbewijs van de veroorzaker voor een onbepaalde tijd ingetrokken worden.” Dat zegt Sherwien Valies, de trekker van het actiecomité ‘Weg met verkeerscriminelen’.

Valies zegt verder dat men nu bezig is met een handtekeningenactie om een petitie bij de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos in te dienen en ook bij het parlement. Deze actie, waarbij men ruim 10.000 handtekeningen wil inzamelen, moet ervoor gaan zorgen dat de Rijwet van 1971 nader bekeken en eventueel gewijzigd wordt. Volgens Valies voert hij geen actie voor de verkeersdoden, maar voor een ieder die nog leeft en gebruik maakt van het verkeer. “We moeten elkaar als burgers van het land kunnen beschermen. Als mensen roekeloos rijden en hun rijgedrag onschuldige doden met zich meebrengt, kunnen de veroorzakers aangehouden worden waardoor we dan een beetje veiliger in het verkeer zijn.”

Suriname kent al een verkeersveiligheidsmaand, maar ondanks de aandacht voor verkeersveiligheid, is er geen sprake van een afname voor wat de aanrijdingen betreft. Volgens Valies is het belangrijk dat de Rijwet 1971 herzien wordt. “Het kan niet zo zijn dat bepaalde verkeersongevallen onbestraft blijven. Dit alles resulteert in een toename van verkeersongevallen in Suriname.”

door Ivan Summerville

 

More
articles