Agrarische sector zeer gevoelig voor effecten klimaatverandering

De agrarische sector is zeer gevoelig voor de effecten van klimaatverandering. Deze effecten zijn ook in Suriname merkbaar, en de veranderlijkheid in de seizoenen voor wat betreft de hoeveelheid en duur van regen, heeft gevolgen voor de landbouwsector. Een alternatief voor klimaatverandering is het verbouwen van gewassen in plantenkassen, welke het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) al jaren stimuleert.

Het ministerie vierde afgelopen zondag 16 oktober Wereldvoedseldag, die wereldwijd in meer dan 150 landen werd gevierd. De Verenigde Naties en de aan dit orgaan geliëerde Voedsel- en Landbouworganisatie (Food and Agriculture Organisation) FAO, hebben 16 oktober uitgeroepen tot Wereldvoedseldag.

Deze dag wordt gevierd ter herdenking van onder andere de verjaardag van de FAO en tegelijkertijd als jaarlijks terugkerende dag voor het creëren van een groter bewustzijn ten aanzien van het belang van gezond voedsel in relatie tot een duurzaam milieu. Het thema dit jaar is: ‘Klimaatverandering en de agrarische sector’ en de slogan luidt als volgt: ‘Climate is Changing: Food and Agriculture are too’. Dit houdt in dat de effecten van klimaatverandering ons noodzaken om de manier waarop voedsel wordt geproduceerd aan te passen. Deze aanpassing is nodig om voedselzekerheid op een duurzame manier te kunnen garanderen voor de steeds toenemende wereldbevolking. Een groot deel van het voedsel van de wereldbevolking wordt over het algemeen geproduceerd door landbouwers, vissers, en veehouders die deze beroepen in gezinsverband uitoefenen. Het is gebleken dat deze groep doorgaans een kleine rol speelt bij vervuiling van de atmosfeer middels bijvoorbeeld de uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Deze groep is de eerste die slachtoffer wordt van natuurlijke- en/of door de mens veroorzaakte rampen, die de laatste tijd steeds toenemen in frequentie en intensiteit. De agrarische sector is zeer gevoelig voor de effecten van klimaatverandering.

Ook in Suriname zijn de effecten van klimaatverandering merkbaar; de veranderlijkheid in de seizoenen voor wat betreft de hoeveelheid en duur van regen heeft gevolgen voor de landbouwsector. Er valt meer neerslag dan normaal binnen korte tijd of binnen opeenvolgende dagen, waardoor landbouwarealen te lijden hebben aan wateroverlast. Daartegenover zorgen hogere temperaturen dan normaal voor een tekort aan water voor irrigatie en een stagnatie in de groei en ontwikkeling van gewassen. Een alternatief voor klimaatverandering is het verbouwen van gewassen in plantenkassen, welke het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij al jaren stimuleert. Binnen de visserijsector is de klimaatverandering ook merkbaar. De zeespiegel en de temperatuur van het water stijgen, het vaker voorkomen van stormen, orkanen, kusterosie, en veranderde onvoorspelbare weers- en vismigratiepatronen, hebben allemaal een negatieve invloed op dit middel van bestaan. Eveneens is de veeteeltsector niet uitgesloten van de gevolgen van klimaatverandering. Door te veel neerslag in een korte periode, afgewisseld met te lange perioden van droogte, heeft het vee niet optimaal te grazen, omdat het grasland onder water komt te liggen of het weidegras uitdroogt; de nadruk ligt daarom op peulgewassen in relatie tot een goede gezondheid voor mens en dier.

Zoals elk jaar, kiest de FAO voor een bepaald gewas dat zij belicht als een centraal punt voor het hele jaar. Dit jaar is gekozen voor peulgewassen. Zij zijn van groot economisch en gezondheidsbelang, omdat deze eiwitrijke landbouwgewassen zoals bonen, erwten, pinda’s sojabonen, pesi-soorten enzovoorts, een grote rol spelen binnen onze voedselvoorziening. Peulgewassen worden bij de dagelijkse huishouding veel gebruikt door de consument, zoals de welbekende bruine bonen. Verder verrijken deze gewassen de bodem met stikstof, hetgeen voor grotere vruchtbaarheid zorgt.

Het ministerie van LVV levert uit hoofde van haar taakstelling een bijdrage aan het streven naar gewasverbetering en het promoten van het op duurzame wijze verbouwen van landbouwgewassen, waarbij zij voorlichting en begeleiding geeft voor landbouwers, veeboeren en vissers. In het kader van Wereldvoed-seldag worden jaarlijks in samenwerking met nationale actoren, waaronder de United Nations Development Programme (UNDP) en de FAO, diverse activiteiten ontplooid. Enkele van de activiteiten zijn plantenverkoopdagen op het hoofdkantoor van het ministerie aan de Letitia Vriesdelaan en op de kwekerij te Tamansari in het district Commewijne, donaties van plantmateriaal en zaden van peulvruchten aan diverse stichtingen en landbouwers, en een tekenwedstrijd voor jongeren ter bevordering van hun bewustzijn omtrent klimaatverandering.

More
articles