Inwisselplicht beïnvloedt vertrouwen in SRD en toeristenstroom

De inwisselplicht die de regering wil invoeren voor toeristen die ons land willen bezoeken, heeft binnen de vaste commissie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) verschillende vragen opgeroepen. De hoeveelheid aan vreemde valuta die elk toerist moet inwisselen bij aankomst in Suriname, zal procentueel nog bepaald moeten worden. De inwisselplicht is bedoeld om de aankoop van producten al bij  aankomst te laten geschieden in SRD. De voorzitter van de vaste commissie van TCT, Patrick Kensenhuis, vindt het van groot belang dat er vertrouwen gekweekt wordt voor de SRD. Daarentegen zegt Ingrid Karta-Bink, eveneens lid van de  commissie, dat het invoeren van de inwisselplicht toeristen ervan zal weerhouden om naar Suriname te gaan, hetgeen een nadelig effect zal hebben op de toeristenstroom naar ons land.

Kensenhuis zegt dat in andere landen, zoals El Salvador en Brazilië, toeristen verplicht zijn een deel van hun vreemde valuta op de luchthaven, in te wisselen tegen de lokale munt. “In Suriname is dat niet het geval. Toeristen kunnen alles doen met vreemde valuta’s, ze hoeven het niet eens in te wisselen bij aankoop van producten. Het gevolg hiervan is dat winkeliers deze dollars en euro’s smokkelen naar het buitenland”, zegt de voorzitter. Op deze manier heeft de Centrale Bank van Suriname geen zicht op de deviezen die het land in- en uitgaan. Kensenhuis vindt dat de regering de wet moet aanscherpen, zodat het toeristen verboden wordt om inkopen te doen met vreemde valuta. Ook moet bij wet geregeld zijn dat lokale bedrijven en winkeliers hun producten niet prijzen in euro’s of US-dollars. “Zo geven we een stukje vertrouwen weg van onze munteenheid”, benadrukt hij.

In tegenstelling tot Karta-Bink, denkt Kensenhuis niet dat de inwisselplicht een negatief effect zal hebben op de toeristenstoom naar Suriname. “Als we het toerisme willen bevorderen, dan moeten we Suriname aantrekkelijker maken dan andere landen in Zuid- Amerika”, stelt Karta-Bink. Alvorens toeristen naar een land gaan, kijken ze volgens Karta-Bink hoe het zit met de veiligheid en gezondheid in dat land. Ons veiligheidsbeleid en de gezondheidszorg laten volgens haar veel te wensen over. De politie kan niet uitrijden, omdat er een tekort is aan auto’s. Artsen kunnen hun werk niet naar behoren doen, omdat er geen tools zijn. “Bij het invoeren van de inwisselplicht, rest de toerist niets anders dan wegblijven”, benadrukt zij.

Beide parlementariërs delen de mening dat er ook naar andere mogelijkheden gekeken moet worden ter bevordering van het toerisme. Suriname beschikt over diverse culturen. “Een extra cultuur die wij alleen hebben in het Caraibisch gebied, is de Javaanse cultuur”, zegt Karta-Bink.  Volgens haar kan deze cultuur een trekpleister zijn voor Suriname.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles