CENTRALE BANK VOORBARIG

De regering c.q. de Centrale Bank van Suriname, heeft zich enkele dagen geleden gehaast om melding te maken van een stijging van de monetaire reserves. Mooi geluid zou je kunnen zeggen, maar dit is precies waar het volk zand in de ogen wordt gestrooid. Wie maandelijks de statistieken van de moederbank goed volgt, zal ongetwijfeld tot de ontdekking komen dat het beeld alles behalve rooskleurig is. Je hoeft geen zogenaamde ‘top’ econoom te zijn als onze minister van Financiën, maar je haalt uit de statistieken toch wel nieuws dat je niet graag wilt hebben. Per eind augustus heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een internationale reserve van US$ 359 miljoen opgebouwd. De importdekking is door sterk gedaalde importen van goederen en diensten, hersteld van 2,4 maanden per eind december 2015 tot 3,5 maanden per eind augustus. De CBvS zegt in een persbericht dat ze zich dit jaar consequent heeft ingezet voor herwinning van het vertrouwen in de economie, mede door de wederopbouw van onze internationale reserves. Is het u niet opgevallen dat nu er ogenschijnlijk een lichte stijging is, de bank en de regering alle haast hebben om dit naar buiten te brengen. De realiteit is echter het volgende:

De monetaire reserves van Suriname zijn in augustus, ten opzichte van een maand eerder, wederom gedaald naar USD 359,3 miljoen. Per juli 2016 was de stand van de monetaire reserve nog USD 378,2 miljoen. Dit blijkt uit de meest recente statistieken van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

De US$ 359,3 miljoen aan huidige monetaire reserves is, zoals blijkt uit de CBvS statistieken, opgebouwd uit: US$ 274,9 miljoen foreign currency reserves (deviezenreserve), US$ 39,2 miljoen aan Special Drawing Rights (bijzondere trekkingsrechten bij het Internationaal Monetair Fonds), USD 12,8 miljoen IMF reserve positie en US$ 32,4 miljoen goud (including gold deposits and, ifappropriate, gold swapped). Uit het eerste evaluatierapport van het IMF dat in met 2016 is uitgebracht, blijkt dat de verwachting is dat monetaire reserves de komende periode (zeker tot en met december 2016) nog verder zal dalen. Dus die hele hoera-stemming snappen wij niet, want je kunt pas praten van een stijging van je reserves als deze zich over een bepaalde periode heeft gemanifesteerd. Laten wij stellen bijvoorbeeld over de afgelopen vijf maanden. Wanneer je die trend ziet, kan je aannemen dat het de goede kant opgaat en dan kun je verwachtingen hebben. Maar niet op basis van een kleine oprisping waarvan ook nog de reserves bestaan uit leningen etc. Eén zwaluw maakt nog geen zomer en het volk wordt helaas weer in de maling genomen. Deze regering heeft duidelijk behoefte aan positieve publiciteit en gebruikt dan ook alles wat maar enigszins goed lijkt. Aan de andere kant zeggen wij ook, dat het geen nut heeft om als bank met een dergelijk bericht te komen wanneer duidelijk is dat de koersen op hol zijn geslagen en dat er helemaal geen licht in de tunnel is voor wat de toekomst betreft. Deze regering zal er de komende periode alles aan doen om het nieuws positief te willen beïnvloeden, maar als volk moet u begrijpen dat het allemaal schijn is. De lichtzinnigen zullen alles geloven, maar wie goed tussen de regels leest en zaken rustig kan analyseren, komt al gauw tot de ontdekking dat deze jongens de samenleving continu voor de gek houden. Eerst ook zomaar gillen dat het IMF niet goed werkt om daarna ook weer in een bericht te vermelden, dat men normaal doorgaat met werken met de internationale instituten. Men denkt echt dat het volk dom is en nog vijftig jaar geleden leeft. Deze mensen moeten ons land verder leiden?

More
articles