Suriname Fashion Week van start

De Suriname Fashion Week (SFW) ging afgelopen woensdag van start. Dit jaar doen er 22 designers mee uit Suriname, Frans-Guyana, Guyana, Trinidad & Tobago en St Lucia. “Dit is de 4de editie van de Suriname Fashion week”, vertelt de fashion director van Suriname ‘N Style VOF en organisator van de SFW, Warda Marica. De fashion director vertelde woensdagavond in Courtyard by Marriott het een en ander tijdens een zeer gezellige press meet & networking event. “De SFW organisatie zal het dit jaar weer klaar spelen om een spectaculaire show te presenteren, alhoewel dat zonder financiële sponsering geschiedt, mogen wij de materiële sponsoren niet vergeten, want zonder hen was er veel onmogelijk geweest”, aldus Marica.
“Dit jaar moet de organisatie van Suriname Fashion Week het echt hebben van de kaartenverkoop”, zegt Marica. “Wij moeten de rekeningen ook kunnen betalen, want wij hebben nul financiële sponsoren gehad. Waar je vorig jaar kon rekenen op bepaalde bedrijven voor een paar duizend US-dollars, kregen wij dit jaar helemaal niks. Maar ondanks dat er geen geld was, hadden wij als organisatie heel weinig stress”, aldus Marica. Dit jaar is Fashion Week om twee redenen in de regio gebleven. Ten eerste vanwege het financiële aspect; de organisatie had geen middelen om ontwerpers te laten halen. En ten tweede omdat er gefocust wordt op de regio. “Wij hebben daarom gekozen om te werken met modeontwerpers uit de regio, onder andere Frans-Guyana, Guyana, Trinidad en St. Lucia”, lacht de fashion director.

suriname-fashion-week-neballah-chi
(Foto: Louis Young, Model/collectie: Neballah Chi)

Gisteravond werd de officiële opening georganiseerd bij de pool van Courtyard by Marriott. Dit evenement was zeer ideaal voor mensen die actief zijn op het gebied van mode in Suriname. Marica zegt: “Het klinkt misschien cru, maar deze show was voor genodigden, onder meer sponsoren, ambassademensen, overheidsfunctionarissen en een ieder die actief is in de modewereld in Suriname. Wij hebben elk jaar sponsoren nodig, daarom wordt de eerste showcase georganiseerd bij Courtyard, omdat dat ook een van onze sponsoren is. Onze sponsoren wilden wij bedanken met zo een show. Daarnaast trachten wij eventuele sponsors aantrekken voor volgend jaar, want het is een show waarbij alle aanwezige ontwerpers participeren”, vertelt Marica met enthou-siasme.

Vanavond zal de Caribbean Gala Show plaatsvinden in de Congreshal. Het gevoel van ‘Caribbean Flavor’ zal duidelijk naar voren komen, wanneer de creaties in heldere kleuren worden gepresenteerd. De show wordt zeer kleurrijk met veel natuurlijke materialen en zwierige kleding met een tropische tint voor mannen en vrouwen. Naast de mooie Surinaamse modellen zullen ook Frans-Guyanese en Trinidadiaanse modellen op de catwalk te bewonderen zijn.

Zaterdagavond, dus morgenavond, is de show voor mensen die van iets extra houden. Een extravagante show die wij ‘Caribbean couture’ noemen. Ook wel in de mode haute couture genoemd, zijn deze kledingstukken niet iets wat elke dag gedragen wordt. Het gaat hier om zeer exclusieve extravagante kleding die out of the box is, maar nog steeds een klassieke en elegante uitstraling heeft.

suriname-fashion-week-designer-guyana
De designers uit Guyana, Ryan Berkely, Clinton Duncan, Isaiah Luther

Designers
Surinaamse designers die meedoen aan SFW zijn: Christel Nirk, Warda Marica (sieraden, smeedwerk, natuurstenen), jewelry bar by icana ( sieraden, natuurstenen), Binel Jewels ( sieraden, hout, zaden, natural materials), Saga do Rose (inspired by Indonesian design), Tifen Akobe (neemt de Saramaccaanse cultuur mee), Cherryl Ceder, Afrotoonz (Su streetwear) Carina Poleon aka Floh Jo (Gehaakte kleding) Meridith Joeroeja , Abraham Lienga.

De buitenlandse designers zijn: Beverly D’Avril (Frans Guyana), Andy Cummings, Ryan Berkely, Clinton Duncan, Isaiah Luther (Guyana), Lyn Bristol, Christine Samuel (St Lucia), Neballah Chi en Aaron Moneer (Trindad & Tobago).

suriname-fashion-week-designers-uit-trinidad-tobago
Designers uit Trinidad & Tobago, Aaron Moneer (l) en Neballah Chi (r)

Neballah Chi is een van de designers uit Trinidad en haar kledinglijn ‘AfrocenChic’ werd gisteravond tijdens de SFW gepresenteerd, zij vertelt dat haar designs een weerspiegeling zijn van zichzelf. “My designs are very chic and classy, and thats what I want to reflect share with others”, vertelde Chi in een interview. Zij vertelde ook waarom zij koos voor de naam AfrocenChic: “It’s a combination of my last name (Chi) and my African American roots’.

Ook Aaron Moneer komt uit Trinidad en zegt met trots dat hij als lokale ontwerper zeker zal domineren in zijn categorie. Beide designers uit Trinidad hebben zeer indrukwekkende designs gepresenteerd tijdens de showcase van gisteravond, en het blijft zeer verrassend wat zij allemaal nog meer zullen laten zien de komende avonden.

Gevarieerd publiek
Het aanwezige Surinaams publiek van gisteravond bij de opening was zeer gevarieerd, van jong tot oud, van hip tot modieus, en ook sommigen die geen benul hadden wat mode precies is. Maar daarover zullen we het niet hebben! De setting en ambiance waren uitermate goed. Het publiek was zeker onder de indruk van de creaties, want de show zelf bestond uit prachtige Caribische kleuren en invloeden.

Fashion Week over het algemeen
De Fashion Weeks van Amerika en Europa die jaarlijks terugkeren, staan in het teken van de verschillende seizoenen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, was het niet Parijs, maar New York, dat met de allereerste editie van de fashion week kwam. Echter is Paris Fashion Week uitgegroeid tot een prominente aanwinst, met shows van de grote modehuizen als LouisVuitton en Chanel tot minder bekende Franse merken.

suriname-fashion-week-warda-marica
Fashion director van Suriname ‘N Style VOF en organisator van de SFW, Warda Marica (m) op de foto met twee modellen

More
articles