Suriname en OIC praten over hechtere samenwerking

Op het Kabinet van de President heeft gisteren een aantal werksessies plaatsgevonden tussen een delegatie van de regering onder leiding van de ministers Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken en Gillmore Hoefdraad van Financiën en een delegatie van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) onder leiding van de secretaris-generaal, Iyad Ameen Madani. Tijdens deze werksessies hebben beide partijen van gedachten gewisseld over de algehele participatie van Suriname binnen de OIC.

Dit houdt in dat er breder wordt gekeken naar de participatie van Suriname in de OIC en niet slechts naar de assistentie die door de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) momenteel aan ons land ter beschikking wordt gesteld. De secretaris-generaal van de OIC heeft Suriname aangemoedigd om haar participatie binnen de OIC te intensiveren ten einde de voordelen van deze multilaterale organisatie volledig te benutten.

De minister van Financiën en gouverneur van de IsDB voor Suriname, Gillmore Hoefdraad, schetste een algemeen beeld van de actuele sociaal-economische situatie in Suriname en het beleid dat de regering op dit stuk voert. Voorts is er ook een werksessie gehouden met de private sector in Suriname, waarbij door de OIC gewezen werd op de mogelijkheden voor het bedrijfsleven in OIC verband. In dit kader wees de OIC- topman op de wenselijkheid van het tekenen van de verschillende overeenkomsten op het gebied van handel en investeringen, teneinde de private sector in staat te stellen profijt te halen van de mogelijkheden die de OIC biedt.

Op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en ontwikkelingsfinanciering is Suriname in samenwerking met de IsDB de volgende prioriteitssectoren overeengekomen, te weten: infrastructuur (energie en transport), agrarische en rurale ontwikkeling( veeteelt, irrigatie en drainage, tuinbouw en gewasontwikkeling), gezondheid, huisvesting en institutionele versterking, islamitisch bankieren en financieren en handel.

More
articles