In het kader van optimaliseren van de dienstverlening van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) gemeend een start te maken met het digitaliseren van documenten. Voor de dienstverlening betekent digitalisatie kortere wachttijden, omdat de software het mogelijk maakt om met ‘een druk op de knop’ het document uit te printen en beschikbaar te hebben.
De testfase is begin januari ingegaan. De test houdt in dat er koppelingen worden gemaakt in het systeem; de software wordt dus getoetst op verschillende punten, waaronder de vraag of het de drukte aan kan, hoe het reageert op veelvuldig gebruik, of het de juiste informatie weergeeft, maar ook op menselijke fouten. Het personeel is getraind door de ICT-medewerkers van het CBB, die hebben geprobeerd de software zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de medewerkers.
In deze fase wordt de software, geschreven door de ICT-afdeling van het CBB, uitgeprobeerd. Tot nu toe zijn er ruim 50.000 veelgevraagde documenten gescand. De test vindt onder andere plaats bij de balie waar documentaanvragen worden gedaan. Bij deze test is een aanvang gemaakt met de geboorteaktes van 2014 en ouder. Maar ook de vraag naar aktes van mensen vanaf zestien jaar en ouder is groot, die worden meer aangevraagd voor ID-kaarten, paspoorten en scholen.
Malvin Renfrum, die belast is met de leiding van dit digitalisatieproject, heeft in het kader van deze vernieuwing een seminar in China bijgewoond. “Het heeft inzicht geboden in de manier waarop andere landen digitaliseren en hoe ver ze daarmee al zijn in vergelijking met Suriname”, zegt hij. Ook geeft hij aan dat door de digitalisatie het CBB-personeel niet per se minder werk heeft, want digitalisering stopt niet, zolang er administratie wordt gedaan. Wel verbetert het de dienstverlening. Renfrum beschouwt het als een eer en een uitdaging om een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkelingen op dit gebied.