Steun bedrijfsleven cruciaal om kinderarbeid te reduceren

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), United Nations Children Fund (UNICEF) en het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) hebben de handen ineen geslagen om kinderarbeid in de mijnbouwsector harder aan te pakken. Zij organiseerden een eendaagse conferentie met als thema: ‘Children’s rights and business. Kinderrechten in de mijnbouwsector’ in de Ballroom van Hotel Torarica. Hoewel het een grote uitdaging is om dit probleem op te lossen, hoopt Marianne Flach, vertegenwoordiger van Unicef, dat met deze conferentie het bedrijfsleven zich bewust wordt van het belang van de actieve integratie van de rechten van het kind, die moeten gaan dienen als een bron van inspiratie. De conferentie begon met een filmpje, waarbij er interviews zijn afgenomen bij kinderen die in de mijnbouwsector werken. De meeste kinderen werken in het weekend en/of in de vakantie en verdienen per dag tussen de SRD 50 – SRD 100. Volgens deze organisaties mogen kinderen onder geen enkel omstandigheid arbeid verrichten.

“Er is veel werk aan de winkel”, zegt minister Regillio Dodson van NH. Dodson vindt dat men moet beseffen dat kinderen een van de belangrijkste stakeholders zijn als het gaat om de ontwikkelingen in de mijnbouwsector in Suriname. Door de samenwerking met de bovengenoemde organisaties en overheidsinstanties, verzekert de minister dat zij zich zullen blijven committeren aan het waarborgen van kinderrechten in Suriname met de focus op het binnenland. Thans zal er meer aandacht geschonken worden aan de kleinschalige mijnbouw, waar deze kinderen de meeste activiteiten uitvoeren. In het eerste kwartaal van 2017 wordt er een grote mijnbouwconferentie gehouden, die specifiek gericht zal zijn op het ordenen van de kleinschalige mijnbouw.

Daarnaast zal NH zich ook richten op het upgraden van het instutioneel kader van de mijnbouwsector door onder andere het actualiseren en moderniseren van de Surinaamse mijnbouwwet, het verhogen van de transparantie binnen de mijnbouwsector door het standaardiseren van het systeem volgens de EITI-standaarden. Dodson geeft te kennen dat Suriname al heel ver is om het lidmaatschap van het EITI te aanvaarden. Vervolgens zullen er betere, beschikbare ontwikkelingsfondsen en donormiddelen ingezet worden voor de ontwikkeling van subsectoren en alternatieve sectoren.

Tanya Phoelsing, vertegenwoordiger van JusPol, zegt dat het ministerie momenteel een landelijk project uitvoert in het binnenland over onder meer de situatie te Apoera waar de omvang van de kinderarbeid heel zorgwekkend is. Voor wat betreft kinderarbeid zijn er enkele zaken die JusPol heeft aangepast in haar beleid, onder meer het opzetten van een Raad voor Kinderbescherming die als een autoriteit zal fungeren in de bescherming van het kind. Ook zal JusPol de komende periode meer samenwerken met individuen, organisaties en overheidsinstanties en bedrijven. Phoelsing merkt op dat de participatie van de gemeenschap steeds groter wordt. Volgens Francisco Biber Velarde, vertegenwoordiger van Unicef, is het belangrijk dat er meer geïnvesteerd wordt in kinderrechten om zo de uitbuiting van kinderen te verminderen.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles