Filipijnse verpleegkundigen trekken weg

Antoine Brahim, algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), zegt in gesprek met De West, dat Filipijnse verpleegkundigen ervoor kiezen om terug te keren naar hun land. Hij geeft aan dat zij deze beslissing nemen, omdat zij hun hoofddoel, namelijk geld opsturen in US-dollar voor hun familie, niet kunnen realiseren. De directeur vertelt dat dit ervoor heeft gezorgd, dat bepaalde afdelingen van het AZP een tekort hebben aan verpleegkundigen. Hij herinnert zich dat in de jaren ‘80 en ‘90 zich een soortgelijk probleem heeft afgespeeld.

Brahim zegt dat de Filipijnse verpleegkundigen, die in het AZP werken, worden uitbetaald in Surinaamse dollars.

Echter komen zij niet meer uit, omdat zij nu veel minder Amerikaanse dollars krijgen, gezien de koers met de dag omhoog gaat. Voor wat de Surinaamse verpleegkundigen betreft, zegt Brahim, dat zij het ook moeilijk hebben, maar er zijn hem geen gevallen bekend van Surinaamse verpleegkundigen die om die reden naar het buitenland vertrokken zijn. Hij benadrukt dat het wel in de gaten gehouden moet worden om te voorkomen dat verpleegkundigen massaal het land zullen verlaten.

De directeur geeft aan dat er inderdaad een tekort is aan verpleegkundigen. Het initiatief van de COVAB om de opleiding Verpleegkunde toegankelijk te maken, juicht hij dan ook toe. Voorheen werden mensen via de ziekenhuizen gekozen om de opleiding te volgen, maar nu kan men zichzelf aanmelden bij COVAB. “Er is voldoende werkgelegenheid voor verpleegkundigen in Suriname”, aldus Brahim. Hij vertelt dat met de renovatie van het beddenhuis, operatiekamer en de Intensive Care Unit (ICU) en de nieuwbouw, niet alleen de continuïteit van de gezondheidszorg op lange termijn gegarandeerd zal zijn, maar ook de arbeidsplaatsen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles