Tabaksmokkel groeiend probleem

De tabaksmokkel blijkt een groeiend probleem te zijn en van negatieve invloed op de industrie van de ontvangsten van de overheid in Suriname. De vorige week hebben belanghebbenden zich over deze materie gebogen. Onder meer directeur Marcel Vonsee van Link Marketing Solutions, drong er bij de politie op aan om haar taak te vervullen bij het reduceren van het groeiende smokkelprobleem dat nu op meer dan de helft van de totale consumptie wordt geschat.

Op 2 september jongstleden waren leden van het lokale politiekorps in het Marriott Hotel in Paramaribo bijeen waar ze door Link Marketing Solutions, in samenwerking met British American Tobacco, werden ontvangen voor een workshop.

De sessie was educatief van aard, gericht op de lokale politie om de gevolgen van smokkel en de illegale producten die van invloed zijn op de industrie en de ontvangsten van de overheid in Suriname te belichten.

De basis voor de workshop is ontstaan als gevolg van de voortdurende problematiek die is gekoppeld aan een transnationale aanvoerketen regionaal en de georganiseerde misdaad.

Voormalig douanechef, August van Hamme, benadrukte dat tabaksaccijnzen voor veel regeringen een financiële bron vormen en voor een belangrijk deel kunnen bijdragen aan hun inkomsten.

Hij voegde eraan toe dat wanneer door moeilijke economische tijden de nationale begroting van een land minder wordt, de belastingen op tabaksproducten vaak worden gezien als een sterke potentiële bron van inkomsten.

Verhogingen van de tabaksaccijnzen die een schokeffect veroorzaken, hebben voor deze beide doelen vaak niet het gewenste resultaat, aangezien de consument zich dan steeds meer gaat richten op de zwarte markt.

Vonsee vertelde aan het publiek dat onder de andere smokkelproducten die wereldwijd worden verhandeld, sigaretten tot de meest verhandelde producten op de zwarte markt behoren als gevolg van hoge winstmarges, het gemak van de productie en de distributie; verder ook de lage strafmaat en boetes. Hij verklaarde verder dat de legitieme kleinhandelaren – vaak kleine of familiebedrijven – ook worden getroffen in dit scenario.

Tot de andere sprekers behoorden experts van de BAT Group; Roger Montero en Josiane Khan, die wezen op de lokale vereisten voor de verpakking en etikettering van sigaretten op de markt,

zij legden ook de werking van de aanvoerketen uit, evenals de directe link naar meer ernstige vormen van georganiseerde criminaliteit wereldwijd, met meer aandacht voor de regio – met inbegrip van mensenhandel, wapens en drugs.

Vonsee zei dat hij andere relevante instanties en bedrijven heeft benaderd om samen te bundelen om zo de situatie te beteugelen. Verder dat er wat resultaten zijn gezien, maar dat er meer werk moet worden verzet. Hij deelde met het publiek een aantal van de voorgestelde plannen om in de nabije toekomst het probleem op een agressievere manier aan te pakken.

De deelnemers vormden een dwarsdoorsnede van personen uit het Politie Korps, met name de afdelingen Kapitale Delicten, Fraude en Economische Delicten, Mensenhandel, Verdovende Middelen, Forensische Opsporing en Jeugdzaken; verder ook vertegenwoordigers van Het distributiebedrijf MITRA N.V.

More
articles