Oud-strijders vragen Nederland om hulp

Voor realisatie informatieboek

Het bestuur van de Federatie van Oud-strijders en Ex-militairen in Suriname heeft via de Nederlandse ambassadeur, de minister van Defensie in Nederland gevraagd voor financiële hulp om het streven van de federatie waar te maken. De federatie streeft ernaar om een informatieboek uit te geven over de rol van Suriname ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog. Echter beschikt de federatie niet over financiële middelen. Het uitgeven van een boek dat de geschiedenis voor de Surinaamse jeugd en de totale bevolking levend moet houden, valt voor de federatie buiten hun mogelijkheden. De oud-strijders vinden het enorm belangrijk dat de jongeren de geschiedenis van Suriname kennen. De voorzitter van de federatie, Frederick van Russel, zei vandaag bij zijn bezoek aan de Nederlandse ambassadeur,  Ernst Noorman, dat zijn groep steeds kleiner wordt. Hij hoopt het boek te kunnen realiseren voordat hij en zijn overgebleven medestrijders  er niet meer zijn.

In het verzoek schrijft het bestuur onder andere, dat de federatie al jaren kransleggingsceremonies uitvoert ter nagedachtenis aan de gesneuvelde, uit de toenmalige kolonie Suriname, afkomstige soldaten, die in het Nederlandse leger hebben gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog en later ook in de Koreaanse oorlog. Verder wordt er in het schrijven aangegeven, dat er jaarlijks een educatieve dagtocht voor basisschoolleerlingen wordt georganiseerd. De oud-strijders vinden dat, ondanks de informatieve en educatieve aspecten van de bovengenoemde activiteiten,  de kennis in Suriname over deze belangrijke periode in de wereldgeschiedenis zeer gering is.

De federatie heeft Jules Rijssen benaderd om dit boek te schrijven, vanwege zijn historische kennis over dit onderwerp.

Rijssen is bestuurslid van de Stichting Recreatie Oorlogs-veteranen Surinamers (ROS) in Nederland, een zusterorganisatie van de federatie.  De federatie heeft voorts de Nederlandse regering gevraagd om de kosten van de uitgave van het boek te bekostigen. Het gaat in totaal om een bedrag van euro 20.000.

door Johannes Damodar Patak

More
articles