‘Een droomverhaal’ over de droge rijstbouw uit de kast gehaald

Ruim drie jaar terug (zaterdag 28 december 2013) had de NDP de jaarafsluiting gehad in haar partijcentrum, welke bekend staat als OCER. Die bijeenkomst werd via de STVS live uitgezonden. Ik zal in dit artikel slechts aandacht besteden aan de zeer bekende uitspraak van de voorzitter van de NDP: “Nickerianen zijn gewaarschuwd; de droge rijstbouw zal de markt overnemen.” Deze uitspraak is niet zomaar uit de lucht gegrepen.

OPSOMMING VAN VERRICHTINGEN
De voorzitter van de NDP heeft tijdens zijn toespraak de verrichtingen van de regeringen Bouterse/Ameerali opgesomd. Een heel goede zaak. Bepaalde verrichtingen kon hij wel overgelaten hebben aan lagere organen, maar de voorzitter wilde alles zelf opnoemen. In zijn opsomming begon hij complimenten te maken aan een zekere ing.Bhika en diens zoon die onlangs in Brokopondo aan droge rijstbouw gedaan hebben. De oogst was bijzonder goed volgens de voorzitter van de NDP. Hij is onder de indruk van meneer Bhika en zijn zoon. Als het zo doorgaat, gaat het binnenland rijst leveren aan Paramaribo. In dat licht heeft de voorzitter van de NDP die uitspraak: “Nickerianen zijn gewaarschuwd”, gedaan. Hij is wel heel snel geweest om de correctie te doen door te stellen dat de Nickerianen dan hun rijst kunnen exporteren. De voorzitter van de NDP heeft zo overtuigend gesproken, dat de achterban zijn verhaal over de droge rijstbouw zeer serieus heeft genomen. Het ene na het andere applaus volgde. Meneer ‘Dubai’ werd hysterisch; ik zal het woord ‘winti’ niet gebruiken. Zij die langer in de rijstbouw zitten, hebben dat verhaal van de droge rijstbouw in het binnenland als een “ droomverhaal van de voorzitter van de NDP” aangenomen.

DROMEN ‘VERKOPEN’
De wetenschapper mr.drs. Guillermo Samson heeft bij meerdere gelegenheden gezegd dat deze president makkelijk “droomverhalen” kan verkopen. Het droomverhaal van cassaveteelt, het droomverhaal van een spoorlijn; het droomverhaal van fly-over; het droomverhaal van 18.000 woningen; het droomverhaal van 200.000 ha rijstareaal; het droomverhaal van goedkope diesel voor de agrariërs; het droomverhaal van goedkope kunstmest; het droomverhaal van droge rijstbouw. Het droomverhaal van die ing. Bhika (in Nederland geweest, ing.) die het binnenland tot een rijstschuur gaat maken, kan alleen aan mensen verkocht worden die geen verstand hebben van de rijstbouw. In de toekomst zullen meerdere dromers hun droomverhalen komen verkopen aan Surinaamse politici die geen kennis van zaken hebben.

DROGE RIJSTBOUW
Droge rijstbouw werd (misschien wordt het nog) op kleine schaal in het binnenland van Suriname gedaan. Tussen 1956-1960 heb ik op Moengo gewoond en in die periode werd ook op kleine schaal (enkele balen padie geoogst per ha.) door de Marrons aan droge rijstbouw gedaan op plaatsen als Moengo-Tapoe, Petondro, Happyland, Wanhati. In Azië en Afrika wordt ook deze vorm van rijstbouw gedaan in het heuvel- en bergland. Op de verweringslaag van het kristallijne grondgebergte van Suriname kan je slechts op heel, heel kleine schaal aan droge rijstbouw doen. Voor de natte rijstbouw hebben wij de jonge kustvlakte nodig waar drie lagen kleigronden (zoals de molesonkleigronden) aanwezig zijn. Bij de droge rijstbouw zullen slechts enkele balen padie per ha. geoogst kunnen worden. Op de rivierterrassen (vooral langs de Marowijne-, Suriname- en Coppenamerivier) hebben wij wel een dikkere verweringslaag, waar je misschien wel wat rijst kunt planten, maar niet op de manier zoals de voorzitter van de NDP het verhaal verteld heeft in OCER. Voor mij als geograaf lijkt dit verhaal meer op een ‘droom- of podiumverhaal’ te zijn. Ik zal dit ‘droomverhaal’ per seizoen blijven volgen, want die meneer die zich als ing. (in Nederland geweest,ing.) opgeeft, gaat wel ‘dromers’ kunnen pakken, maar mensen die een beetje kennis van de geologie, de bodemkunde en de landbouw hebben, zal hij nooit kunnen belazeren met zijn ing-gezicht (of beter gezegd I(in), N(Nederland), g (geweest)-meneer.

HOE SERIEUS IS DE REGERING MET DE RIJSTBOUW?
De afgelopen zes jaren (2010-2016) heeft de regering Bouterse /Ameerali en de regering Bouterse /Adhin het beplante areaal niet kunnen uitbreiden naar 200.000 ha zoals enkele dagen voor de verkiezingen van 2010 aan het Nickeriaanse kiezersvolk was beloofd. Het beplante areaal is nog steeds op het niveau van 2009 en 2010 gebleven, ondanks alle mooie beloften. Vanwege allerlei problemen is het beplante areaal nu zelfs minder dan 25.000 ha volgens meneer Oemraw van de SPBA (voorzitter van de boerenorganisatie in Nickerie). De huidige minister van LVV, de heer S. Algoe, vertelt ook allerlei droomverhalen en durft nooit zijn verhaal in een jaarverslag vast te leggen. Als de president de jaarverslagen van LVV zou krijgen, zou de president in OCER een beter beeld over de rijstbouw kunnen presenteren.

DROOMVERHAAL VAN MINISTER ALGOE
In 2013 heeft meneer Bhika op Brokopondo een prachtige uitleg gegeven bij de oogst van de padie. Hoogwaardigheidsbekleders waren ter plaatse aanwezig (minister Lackin, de bluffer Limbopersad van de Koendersschool (LBGO) etc.). Voor het oogsten van enkele ha padie op Brokopondo was een kleine combine van ADRON via de Oost-Westverbinding getransporteerd naar Brokopondo ( de heer Soedeschand Jairam was toen nog directeur van ADRON en hij kan ons alles vertellen wat de transport van de combine gekost heeft). Na drie jaar komt de jonge minister van LVV op donderdag 1 september 2016 weer met een mooi verhaal over de droge rijstbouw op de televisie, terwijl Coronie met 4.500 ha vruchtbare kleigrond, geen incentives van de overheid krijgt om de rijstbouw weer van de grond te krijgen.

rijstbouw-drooglandrijst

JAARVERSLAGEN
Tussen 2005 -2010 heeft de ex-minister van LVV, drs.Stanley Raghoebarsing, jaarlijks zijn gevoerde beleid (met alle data via het Asycuda-systeem) aan de Surinaamse gemeenschap gepresenteerd via het uitgeven van een jaarverslag. Ik maak nog steeds gebruik van die jaarverslagen van LVV. Sedert het vertrek van minister S.Raghoebarsing in 2010, heb ik geen jaarverslagen meer gezien. Ik hoop dat minister S.Algoe alsnog de jaarverslagen voor de Surinaamse samenleving op de markt brengt. Op zaterdag 3 september 2016 las ik een artikel van de journaliste Asha Gajadien-Bhagwat, met als titel: ‘Van brocolli tot bruine bonen’. In dit artikel heeft zij een opsomming gegeven van de droomverhalen van minister S. Algoe. De droomverhalen waren onder andere: is Algoe wel of geen ingenieur; er zou een ananasfabriek en cassavefabriek komen; Badrisein Sital noemde hem een kleine leugenaar; er zou een nieuwe melkcentrale komen in Wanica; tijdens de verkiezingen van 2015 werd kunstmest verdeeld aan de NDP- achterban in Wanica; op grote schaal zou bloemkool geteeld worden; Imro Manglie heeft de minister beschuldigd van corruptie en vriendjespolitiek; in 2016 zouden wortelen en bruine bonen geteeld worden; grote stieren zouden gehaald worden om de veestapel te verbeteren. Wij gaan minister Algoe continu in de nationale pers herinneren aan zijn droomverhalen die niet gerealiseerd zijn.
Minister S.Algoe, wanneer komen de jaarverslagen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij over de periode 2010 tot 2016? U moet uw beleid transparant houden en alle informatie van LVV in uw jaarverslagen vastleggen.

Hardeo Ramadhin

More
articles