Samson: ‘Regering heeft niet gedacht aan morgen’

“De regering heeft niet gedacht aan morgen”, aldus Guillermo Samson, jurist tevens IMF (Internationaal Monetair Fonds)-specialist en econoom in gesprek met De West. Hiermee bedoelt hij, dat de regering geen financiële middelen opzij heeft gezet voor onvoorziene situaties. Ook de corruptie binnen de regering, die niet wordt aangepakt, is volgens Samson het bewijs, dat de regering zich niet druk maakt om het volk. Hij merkt op, dat in de 65 jaren van zijn leven, dit de ergste situatie is die hij meemaakt in Suriname. “Het is zelfs erger dan de jaren ‘80 en ’90”, zegt de jurist.” In de vroegere jaren werden maatregelen in één keer binnen een kort tijdbestek doorgevoerd, maar nu komt alles – onebyone – op je af”, aldus Samson. Hij vraagt zich af of de bevolking, deze slagen gaat overleven.

Op de vraag, wat hij van de komst van het IMF in Suriname vindt, zegt Samson, dat de meeste landen die een samenwerking met het IMF aangaan, slechte tijden doormaken.

Hij is ervan overtuigd, dat dit pas het begin is van een reeks verhogingen en dat het IMF meer zal eisen van het Surinaamse volk. Hij geeft aan, dat de vorige governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), het volk voor de gek gehouden heeft, door te zeggen dat er genoeg geld was. “Hoefdraad is geen economist, maar een statisticus”, benadrukt Samson. Hij merkt op dat Hoefdraad de best betaalde governor is geweest van de hele wereld, maar toch verkeert Suriname thans in een financiële crisis.

Volgens de IMF specialist is Hoefdraad het tegenovergestelde van André Telting, nu wijlen, die ook governor is geweest van de CBvS. “Telting heeft staatsschulden afgelost, terwijl Hoefdraad staatsschulden maakt. Hoefdraad heeft de deviezenvoorraad en gouddekking van Suriname enorm teruggebracht, terwijl Telting die had vergroot. Hoefdraad heeft gezorgd voor devaluatie, terwijl Telting de SRD voldoende gedekt heeft”, aldus Samson.

Hij zegt dat de regering een prudent beleid zal moeten voeren om verandering te brengen in de financiële situatie van Suriname.

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft Samson beschreven als een monetair leeghoofd, maar daar maakt Samson zich niet druk over, integendeel zegt hij: “Al mijn voorspellingen vanaf 2012, zijn waar geworden”.

Hij had voorspeld, dat Suriname in een slechte financiële situatie zou belanden als er geen prudent beleid werd gevoerd door de regering.

De jurist en econoom benadrukt, dat wanbeleid en corruptie binnen de regering de grootste oorzaken zijn van deze situatie.

Samson is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam in de economie en rechtsgeleerdheid afgestudeerd. Binnen twee jaar tijd heeft hij een moderne havo-vwo school en university opgericht in Suriname met geavanceerd lesmateriaal.

“Een wapenfeit, dat de regering in zes jaar tijd met vier miljard Amerikaanse dollars niet heeft kunnen realiseren”, zegt hij, verwijzend naar de beoogde Open Universiteit in het district Wanica. Samson geeft aan dat hij de vorige regering Bouterse als rechtgeaarde Surinamer en politieke atheïst, de eerste twee jaren op financieel-economischgebied onbezoldigd heeft geadviseerd.

Dit ter voorkoming dat wij de derde keer in de geschiedenis in deze slechte financieel-economische situatie zouden belanden. Een periode waarin de regering het ook uitstekend deed, gelet op de goede ratings van diverse internationale ratingbureaus.

Samson zegt dat hij in elk geval de deviezenvoorraad die onder Telting ruim 650 miljoen US-dollars telde en de enorme goudvoorraad in de kluizen van de Centrale Bank van Suriname, niet naar nul heeft gereduceerd, waardoor het Surinaamse volk nu in bittere armoede leeft.

“Gezien deze feiten ben ik blij dat ik wordt beschreven als een monetair leeghoofd door de huidige superminister van Financiën”, aldus Samson.

door Johannes Damodar Patak

More
articles