Nola Hatterman Instituut werkt aan accreditatie

Een van de plannen van de Nola Hatterman Art Academy (NHAA) is onder andere om op lange termijn naar accreditatie toe te werken. Sunil Puljhun, die sinds kort als leidinggevende fungeert bij NHAA, zei vanmorgen bij de open dag dat de academie grootse plannen heeft voor de komende jaren. De open dag vond plaats bij de NHAA en is onder andere bedoeld voor tekentalenten, zij kunnen zich thans inschrijven voor het nieuwe schooljaar dat 6 oktober aanstaande van start gaat.

Om haar plannen te realiseren, wil de NHAA de academie reorganiseren. Vandaar dat aankomend schooljaar, een nieuw vakkenpakket wordt aangeboden. Er zal ook worden gekeken naar samenwerkingsmogelijkheden met de academie voor Hoger Kunst- en Cultuur-onderwijs (AHKCO) en het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). NHAA wil eveneens samenwerken met kunstacademies in de regio, zoals Guyana en Frans –Guyana, ook aan een samenwerking met Nederland wordt gedacht. Momenteel is er geen vooropleiding vereist voor de academie, maar stapt NHAA over naar certificering, dan wordt een vooropleiding wel vereist. Dit betekent niet dat studenten zonder vooropleiding zijn uitgesloten, maar zij zullen dan in een ander traject worden geplaatst. NHAA werkt hard ernaar toe om op lange termijn te bekijken wat de academie kan betekenen voor de arbeidsmarkt en wat er gedaan kan worden voor studenten die afstuderen. Bij dit proces zal het bedrijfsleven betrokken worden. De bedrijven maken dan kennis met de studenten. Een van de hoogtenpunten van de academie is dat vijf studenten die werden geselecteerd, om in het buitenland  een vierjarige bacheloropleiding te volgen, deze hebben afgerond. De studenten zijn nu terug in Suriname en werken aan de  NHAA. Het directoraat Cultuur, de gemeente Amsterdam en de Nederlandse ambassade hebben de studie gefinancierd.

Open dag

Niet alleen om de bekendheid van de academie te vergroten, maar ook om de gemeenschap te informeren over de studiemogelijkheden die de academie allemaal biedt aan studenten,  was er vandaag een open dag georganiseerd. De dag was gericht op tekenen, omdat dit de basis vormt voor kunst. “Kunst is heel belangrijk binnen de gemeenschap. Het kan mensen aan het denken zetten en het leert de samenleving creatief denken. Gekeken naar de economische situatie waarin Suriname verkeert, moet men zo kunst minded (creatief denken) zijn om uit deze problemen te komen. De opleiding duurt vier jaar”, zegt Puljhun. Hij merkt dat studenten vaak niet kiezen voor opleiding, omdat ze vaak niet weten wat ze met het diploma kunnen doen. Op de opendag wordt hierover informatie gegeven.  “Na de opleiding is de mogelijkheid wel ruim”, aldus Puljhun.

door Kimberley Fräser

More
articles