“De regering had het verhogen van de brandstofprijzen en het loslaten van de douanekoers al lang op tafel liggen”, zegt Robby Naarendorp, voorzitter van Ravaksur, in gesprek met De West. Volgens Naarendorp kan er bijna niet meer gesproken worden over de middenklasse, die wordt steeds kleiner waardoor er nog maar twee groepen overblijven: rijk en arm. Hij merkt op dat Surinamers nog meer zullen verarmen door de maatregelen van de overheid. Het loslaten van de douanekoers betekent dat prijzen van producten en diensten verhoogd zullen worden, wat als gevolg heeft daling van de koopkracht. De vakbondsleider is van mening dat wij niet in deze situatie zouden zitten, indien er een prudent beleid gevoerd zou worden door de regering.
“In Suriname zijn er werkende armen”, zegt Naarendorp, doelende op het feit dat mensen werken, maar toch arm blijven. De rol van de vakbond is volgens hem niet eenvoudig en daarom komen alle vakbonden volgende week vrijdag bij elkaar om de situatie te bespreken in een Assemblee van de Arbeid.
“Brandstof en invoerrechten zijn twee grote prijsbepalende aspecten”, zegt de C-47 voorzitter Robby Berenstein. Hij geeft aan dat met het verhogen van deze twee zaken, de prijzen de lucht in zullen gaan. Hoewel de regering bekend heeft gemaakt dat de basisgoederen niet verhoogd zullen worden, is de reactie van Berenstein dat wij pas in de komende tijd zullen merken als het waar is of niet. Hij geeft aan dat de effecten van de inkomstsverhogende maatregelen desastreus zullen zijn voor het volk. De vakbondsleider stelt dat hij niet zal accepteren, dat het volk steeds meer verarmd, door een regering die alles upside down doet. “Deze regering neemt eerst besluiten zonder af te stemmen en achteraf worden de besluiten teruggedraaid, denk maar aan het geval van de N.V. Energie Bedrijven Suriname. De regering heeft zich zelf ongeschikt verklaard om staatsbedrijven te kunnen draaien”, concludeert Berenstein.
door Johannes Damodar Patak