Als reactie op het besluit van de regering om de lening van de Islamic Development bank (IsDB) te gebruiken voor consumptiegoederen, zegt VHP-parlementariër Krishna Mathoera, dat het land op deze manier niet uit de crisis zal komen. Ze zegt dat de regering Bouterse 1 in de periode 2010-2012 al een bedrag van SRD 3,8 miljard voor consumptiegoederen heeft gebruikt. “Nu worden er weer leningen gebruikt om consumptiegoederen aan te schaffen. Deze gelden moeten terugbetaald worden, maar als er alleen producten worden aangeschaft, is er geen manier gezocht hoe de terugbetaling zal geschieden”, aldus Mathoera.
Mathoera vindt dat er hierover duidelijkheid moet komen. “Zelfs bij de behandeling van het Herstel- en Stabilisatieplan heeft de regering die informatie niet concreet weergegeven. Die matrix is nooit gepresenteerd, noch aan de samenleving, noch aan het parlement”, aldus het DNA-lid.
Dit besluit van de regering zal volgens het assembleelid niet helpen om te komen uit de crisis, het zal juist ervoor zorgen dat we nog dieper in de crisis zakken. Mathoera is van mening dat de regering het geld moet investeren in productiesectoren. “Als de regering investeert in productiesectoren, kunnen er banen gecreëerd worden. Op deze manier kan er op zeer korte termijn geld gegenereerd worden om de lening af te kunnen lossen”. De sectoren die volgens Mathoera veel potentie hebben, zijn de toerisme- en landbouwsector. Ze vindt dat de regering sectoren moet aanpakken waarbij er werkgelegenheid gecreëerd wordt voor de jongeren die afstuderen, verder moeten Surinamers gestimuleerd worden om bedrijven op te zetten. Mathoera: “Op deze manier werken we dan aan oplossingen om de moeilijke tijden te doorstaan en ook om de geleende gelden terug te betalen.”
Mathoera merkt op dat als de regering niet investeert in productiesectoren, de gevolgen op lange termijn te merken zullen zijn. “We zullen meer in schulden vervallen, we zullen vervallen in de cultuur van lenen”, besluit het oppositielid. Volgens Mathoera is lenen een tijdelijke maatregel om het hoofd boven water te houden, maar het is geen echte oplossing.
door Richelle Mac-Nack