Ramsoender Jhauw: ‘Bouterse is de blokkade van voorspoed’

Ramsoender Jhauw, voorzitter van de Partij voor Integriteit, Nationale motivatie en Gelijke kansen (PING), is van mening dat president Desiré Bouterse voor de huidige economische problemen zorgt. Hij vindt daarnaast ook dat doordat Bouterse blijft zitten als president, Suriname niet bevrijd kan worden van deze crisis. “Bouterse is de blokkade van voorspoed”, zegt Jhauw in gesprek met De West. De Ping-voorzitter geeft aan dat er oplossingen zijn om te geraken uit deze slechte economische crisis. Hij maakt een onderscheid tussen oplossingen die op lange termijn bereikt kunnen worden en oplossingen die op korte termijn bereikt kunnen worden.

“De oplossingen voor op de korte termijn, hangen geheel af van de president. Deze oplossingen wil ik nog niet prijs geven, omdat ik Bouterse de kans wil geven zelf met deze oplossingen te komen”, aldus Jhauw. Hoewel hij zegt dat als de president opstapt het veel beter zal gaan met Suriname, is dat niet wat hij bedoelt met oplossingen voor op de korte termijn.

De lange termijnoplossingen, zijn de punten die hij vorige week ook tijdens zijn persconferentie heeft besproken. Daarbij ging het om zaken zoals, het omlaag brengen van de hoge koers, kostenbesparing, het korten op salarissen en het terugstorten van gestolen gelden. Jhauw benadrukt dat als het om kostenbesparing gaat, de regering die niet alleen van het volk moet verwachten. Hij is van mening dat de groten dan ook niet meer op grote voet moeten leven. Verder zegt hij dat als het salaris van topfunctionarissen met 40 procent gekort wordt, dit het land ten goede zal komen. Voorwaarde is wel dat de topfunctionarissen dit accepteren.

Naast de diverse oplossingen te hebben aangekaart, heeft Jhauw ook een idee over hoe wij in deze slechte economische situatie zijn beland. Hij verklaart dat het de corruptieve handelingen zijn van de regering Bouterse 1, waardoor we al in het eerste jaar van Bouterse 2 moesten aanhoren dat we economisch niet stabiel zijn. De Ping-voorzitter zegt dat hij de president geprobeerd heeft te waarschuwen, hij is tot vijf keer toe naar de president geweest, maar die wilde Jhauw niet ontvangen. Hoewel hij de president niet persoonlijk kon waarschuwen, wil hij wel kwijt dat er voor het einde van dit jaar iets zal gebeuren dat op politiek gebied verandering zal brengen in Suriname.

door Richelle Mac-Nack

More
articles