SSEB niet op de hoogte nieuwe benzinetarieven

Overheid treft inkomstenverhogende maatregelen

Remy Bhailal, bestuurslid van de Surinaamse Servicestation Exploitanten Bond (SSEB), zegt in gesprek met De West, dat het bestuur niet op de hoogte is van de nieuwe benzinetarieven. Hij geeft aan geen mededeling noch beschikking te hebben ontvangen van het ministerie van Handel en Industrie (HI). Bhailal zegt voorts geen reactie te kunnen geven, aangezien het bestuur van de SSEB over geen enkele verhoging geïnformeerd is geworden door de overheid. Hoewel de SSEB zegt niets van de verhoging te weten, zijn de nieuwe benzineprijzen al doorgevoerd bij de servicestations.

Vandaag is de eerste verhoging voor gasoline en diesel ingegaan. Dit werd gisteren besloten tijdens de vergadering van de Raad van Ministers (RvM). Voor een liter diesel zal SRD 4,45 worden neergeteld, voor 1 liter gasoline zonder additieven zal SRD 4,90 neergeteld worden, terwijl de prijs voor 1 liter gasoline met additieven SRD 4,97 wordt. De marktconforme prijs voor brandstof zal geleidelijk verhoogd worden.

Volgens de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, is deze verhoging heel weinig in vergelijking met de huidige koers. Hij geeft aan dat de overheid SRD 60 tot 80 miljoen aan verlies lijdt op maandbasis. Dit komt doordat de overheid maandenlang een koers van SRD 4,04 heeft toegepast, terwijl de huidige koers SRD 7,28 is voor de US-dollar.

De government take wordt gebruikt om de benzineprijzen te kunnen subsidiëren.

De douanekoers is vanaf vandaag marktconform. Voorheen werd SRD 4,04 gehanteerd voor een US-dollar, nu wordt er SRD 7,28 gehanteerd. Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie zegt dat de basisgoederen niet verhoogd zullen worden door de marktconforme douanekoers. Zij geeft aan dat er hiervoor een financiering is met de Islamic Development Bank (IsDB). Ook zijn er afspraken gemaakt met importeurs van basisgoederen. Burleson deelt mee dat de controle op de prijzen voor basisgoederen door het ministerie van HI zal geschieden. Ook de overheid zal inleveren in deze slechte financiële situatie.

Vicepresident Ashwin Adhin zei dat er tijdens de RvM is besloten dat er geen overuren meer toegekend zullen worden aan de meer dan honderd overheidscommissies. “Er is ook geknipt in de onkostenvergoeding, die op maandbasis de Staat enorm veel geld kost”, zegt de vicepresident.

door Johannes Damodar Patak

More
articles