Gronduitgifte dorpen tijdelijk stopgezet

Jennifer Geerlings- Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), heeft de vertegenwoordigers van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (VIDS) beloofd om er werk van te maken dat er tot nader orde geen gronden worden uitgegeven in de inheemse dorpen. De VIDS diende vandaag een petitie in bij de voorzitter om aandacht te vragen voor de rechten van de inheemsen met de nadruk op de gronden die onder andere door multinationals zijn uitgegeven zonder de inheemsen hiervan op de hoogte te stellen.

De VIDS maakt zich zorgen, omdat er nog steeds honderden aanvragen worden gedaan voor gronden in de inheemse dorpen en er nog steeds gronden worden uitgegeven.

Er is momenteel een grondenwet in voorbereiding. Na 20 augustus als de begrotingsbehandeling rond is, zal er meer aandacht besteed worden aan deze grondenwet en zal de VIDS uitgenodigd worden. Deze maand zal de wet formeel ingediend worden en als alles in kannen en kruiken is, kan de wet in oktober aangepakt worden. Volgens Geerlings- Simons streeft ook DNA ernaar om korte termijn de gronden in de inheemse dorpen te beschermen. “Er worden gronden uitgegeven, terwijl we alleen praten. Vandaar dat het stopzetten van de gronduitgifte de eerste stap moet zijn”, aldus DNA-voorzitter. Om meer rechtszekerheid te krijgen, adviseert de voorzitter dat de dorpen eerst erkend moeten worden, zodat er een nieuwe situatie ontstaat. Geerlings- Simons maakte de VIDS duidelijk dat gronden die zijn uitgegeven niet zo gemakkelijk teruggevorderd gemaakt kunnen worden. Een compensatie is wel een mogelijkheid voor dit probleem.

De inheemsen zitten al jaren achter de grondenrechten. Ze zijn van mening dat ze weinig zeggenschap hebben over de gebieden waarop ze leven. Dat de regering binnen hun woongebieden gronden blijft uitgeven, zijn ze beu en ze zullen blijven vechten totdat er verandering in deze situatie komt. Gisteren, tijdens de Dag der Inheemsen, vond er daarom een protestmanifestatie plaats, waaraan onder ander vertegenwoordigers van de dorpshoofden Christiaan Kondre, Cassipora, Powakq, Pierre Kondre, Matta, Bigi Poika, Galibi, Cabendadorp hebben deelgenomen. De bedoeling was om de petitie gisteren in te dienen bij DNA, maar vanwege de nationale feestdag was dit niet mogelijk.

door Kimberley Fräser

More
articles