Celstraf voor ‘gambiet drugskoerier’

De strafrechter in Cayenne (Frans-Guyana) had gisteren een merkwaardige zaak.

Delano P., een 25-jarige Surinamer, zit vast omdat hij door zijn drugsorganisatie is opgeofferd. Hij moest vastlopen op de FélixÉbouéinternationale luchthaven, zodat andere koeriers feilloos de controle konden passeren. Die koeriers hadden wellicht meer drugs bij zich en leveren daardoor de organisatie veel meer winst op. Het fenomeen doet denken aan de schaakterm ‘gambiet’, waarbij de ene speler een stuk van minder waarde opoffert om zodoende een betere positie te verwerven en de partij te winnen of tenminste stukken van meer waarde terug te pakken.

De rechter heeft Delano P. veroordeeld tot 30 maanden cel voor poging tot drugssmokkel en misbruik van de identiteit van een ander.

Delano P. zit sinds 10 oktober vorig jaar vast. Hij werd op de luchthaven aangehouden met bijna 1 kg aan cocaïne. Nadere weging leverde 945 gram netto op. Hij had de bolletjes cocaïne ingeslikt en probeerde die zo langs de controle te smokkelen op een vlucht richting Parijs (Frankrijk). Maar het plan was gedoemd te mislukken. Delano P. had niet alleen een gestolen paspoort bij zich, hij leek niet eens op de foto in het reisdocument.

“Hij was een koerier die bestemd was om opgepakt te worden, zodat anderen erdoor konden gaan”, zei zijn advocaat in de rechtszaal “Ik heb het gedaan, maar ik wou het niet echt doen”, vertelde Delano voorts aan de rechter. Volgens hem zou hij onder druk zijn gezet met bedreigingen vanuit een van zijn geldschieters. Hij had volgens hem geen andere keus dan de 1000 euro en 10.000 US-dollar aan te nemen en de job uit te voeren. Pinas zei ook aan de rechter dat hij zelf geen cocaïne gebruikt, omdat hij dat niet gezond vindt.

More
articles