Misverstand rond nieuw ziekenhuis Paramaribo

In de editie van De West van donderdag 28 juli, onder de kop: ‘Nieuw Ziekenhuis in Paramaribo’, heeft Lothar Boksteen, coördinator van de Programme Management Unit (PMU), aangegeven dat het nieuwe ziekenhuis op het terrein van de Radiologie kliniek Halfhide & Hofwijk zou komen te staan. Boksteen gaf nadrukkelijk aan dat het om een nieuw ziekenhuis op het terrein van Halfhide en Hofwijk zou gaan. Echter vernemen wij, na een telefonisch gesprek met een woordvoerder van de voormelde Radiologie kliniek, dat Boksteen een onwaarheid heeft verkondigd, aangezien het om een eigendomsperceel gaat tevens de Radiologie kliniek Halfhide & Hofwijk een particuliere instelling is. Op geen enkele wijze zou er dus een ziekenhuis op deze plek kunnen verrijzen.

De Radiologie kliniek als voormeld, is vermoedelijk niet op de hoogte, dat correctie op een bericht in eerste instantie altijd dient te worden gevraagd bij het medium waar de fout zou zijn gemaakt. Pas bij weigering door het medium te rectificeren, is de vrager c.q. eiser, vrij naar een ander medium te stappen en het verzoek te doen, de verbetering te plaatsen.

De Radiologie kliniek is in deze zeker voorbarig geweest en heeft gehandeld tegen hetgeen wat bij rectificeren binnen de journalistiek gebruikelijk is.

De directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), drs. Antoine Brahim, zegt dat in deze het niet gaat om een nieuw ziekenhuis.

Echter zal er nadere informatie hieromtrent worden verstrekt aan onze redactie. Wat hij wel stelde, is dat het om een nieuw beddenhuis gaat, dat zal worden gebouwd op het terrein bij de Radiologie kliniek van het AZP (het gebouw dat thans bedekt is met zand).

De Islamitische Ontwikkelings Bank (IsDB) heeft een bedrag van $ 96,5 miljoen goedgekeurd voor Suriname. De lening zal gebruikt worden ten behoeve van het AZP en de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). De lening is sinds 2014 goedgekeurd, en toentertijd werd een bord onthuld bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) om aan te geven dat het AZP zal worden uitgebreid en gemoderniseerd. “Echter kon er nog geen aanvang worden gemaakt met de uitvoering van de projecten, omdat de regering Bouterse 1 niet in staat was, een eigen inbreng van $ 10 miljoen te realiseren”, aldus Boksteen. Door tussenkomst van de IsDB, waarbij zij het bedrag van $ 10 miljoen additioneel heeft voorgefinancierd, heeft Suriname de lening nu wel kunnen ontvangen. De lening zal op een lange termijn worden afgelost tegen een lage rente door de Surinaamse overheid.

door Johannes Damodar Patak

More
articles