De in Suriname wonende Nederlander, Raymond van Hemert, die afgelopen november een Franse ploeg begeleidt heeft in Suriname voor een documentaire, wil ons land op kaart zetten door mee te doen aan de Franse roeiwedstrijd Bouvet Guyana. Van Hemert zegt mee te doen aan deze roeiwedstrijd om op die manier ook reclame te maken voor Suriname. “Ik heb al getoond wat we kunnen met die documentaire en dit is de volgende stap om te bewijzen waartoe we in staat zijn”, merkt de avonturier op. Hij is van mening dat met de documentaire en de roeiwedstrijd Suriname gepropageerd wordt in de rest van de wereld.
In 2006 werd de eerste editie van deze wedstrijd gehouden, die steeds om de twee jaar wordt georganiseerd. Aan deze roeiwedstrijd doen veelal Europese roeiers mee. Van Hemert zal Suriname vertegenwoordigen tijdens dit evenement. Tijdens deze wedstrijd roeien de deelnemers van Saint-Louis naar Frans-Guyana. Saint-Louis is in Senegal, de stad ligt aan de westkust van Afrika. De boten van de deelnemers moeten eerst goedgekeurd worden en dan worden ze per container verstuurd naar Senegal. De dag van de race, 25 november 2017, worden de boten door de organisatie in het water gelaten op de rivier van de stad Saint Louis. Als het startsein wordt gegeven, beginnen de deelnemers te roeien naar Frans-Guyana. De deelnemer die het eerst aankomt op Duivelseiland in Frans-Guyana, wordt gekroond tot winnaar.
Raymond van Hemert werd in 1978 geboren in Suriname en in 1981 trok hij de wereld rond. Na vier jaar in Nederland te hebben gewoond, vestigde hij zich in 2002 weer in Suriname. Van Hemert zegt drie nationaliteiten te hebben. “Ik ben Nederlander op papier, Fransman in mijn hoofd en Surinamer in mijn hart”, aldus de avonturier. Daarom ziet hij zichzelf als de vertegenwoordiger van Suriname. Hij laat zijn boot dan ook in de kleuren van de Surinaamse vlag verven. Van Hemert droomde vanaf het begin er al van mee te doen aan deze wedstrijd. Toen hij de voorzitter van de organisatie die de roeiwedstrijden organiseert tijdens het begeleiden van de filmploeg ontmoette, kwam zijn droom uiteindelijk uit. De voorzitter was op zoek naar iemand die Suriname wilde vertegenwoordigen en Van Hemert hoefde dat niet twee keren te horen, alvorens hij naar die kans greep.
Alvorens de Surinaamse vertegenwoordiger deel kan nemen aan dit evenement, moet hij een paar kilo’s afvallen. Van Hemert vertelt dat hij een gewicht moet bereiken van 87 kg. Wekelijks is hij vijf dagen per week in de gym, waar hij steeds twee uur traint. De gym die de avonturier bezoekt, heeft nu roeiapparaten aangeschaft, zodat hij daarmee kan trainen. Uiteindelijk moet hij zijn training opbouwen naar 4 uur per keer, vijf dagen in de week. De training moet ervoor zorgen dat Van Hemert 8 uur per dag kan roeien en dan wel zeven dagen lang. Met deze wedstrijd wil Van Hemert zoeken naar zijn limieten. De zestig dagen die hij gaat doorbrengen op zee, ziet hij als een gelegenheid om een nieuwe balans te vinden in zijn leven.
Met zijn deelname aan de wedstrijd, wil Van Hemert Surinamers motiveren en bewijzen dat je alles kunt bereiken. “Je moet je inzetten en soms moet je ook letterlijk roeien met de riemen die je hebt”, zegt hij. Hij ziet de wedstrijd ook als een afleiding van alle economische problemen in het land. Hij is van mening dat mensen soms een afleiding nodig hebben, en dat is wat hij Surinamers wil aanbieden, zij kunnen via de media de wedstrijd volgen.
door Richelle Mac-Nack