Vereniging van Installateurs bezorgd over ontwikkelingen SWM

Directeur weigert VIS-bestuur te ontvangen

De Vereniging van Installateurs (VIS) in Suriname, is zeer bezorgd over de recente ontwikkelingen bij de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Op 14 juli heeft de directie een ontmoeting gehad met de installateurs waar het verenigingsbestuur niet was uitgenodigd. Hierbij zijn er nieuwe voorschriften, reglementen en sanctiebepalingen per 15 juli aan de installateurs opgelegd. Zo vernamen de installateurs tot hun schrik dat de SWM zichzelf de bevoegheid heeft gegeven om als hun concurrent zelf installaties te mogen aanleggen, wat als een ernstig conflict of interest en oneerlijke concurrentie wordt gezien door de VIS. Ook ervaren de installateurs de procedures en administratieve afhandelingsprocessen voor de aanvraag tot een SWM-aansluiting als zeer bureaucratisch en als machtsvertoon. Het VIS-bestuur heeft sinds de intrede van de nieuwe directeur zowel telefonisch als schriftelijk een verzoek tot kennismaking gedaan. Zij wilde tevens de knelpunten waarmee de installateurs zitten bespreken en een regulier overlegplatform tussen de VIS en de SWM instellen.

Vanwege drukte werd steeds afgezegd, maar toch worden er in plaats van vooraf overleg te plegen, rigoureuze maatregelen en sancties afgekondigd. Enorme kostenverhogingen voor keuringen, transporten en boetes tot SRD 30.000, zijn doorgedrukt tot grote ergernis van de installateurs. Suriname en zo ook de installatiesector maken moeilijke tijden mee en hebben behoefte aan werkgelegenheid en arbeidsrust, zaken die alleen door gezamelijke inspanning bereikt kunnen worden. Met de nieuwe directie van de EBS is er een hele goede band en werkrelatie waarbij een totaal traject van opleiding, scholing, verbetering van de aansluitprocessen en klanttevredenheid wordt doorlopen. Helaas lukt het alsmaar niet met de SWM.

De VIS is voorstander van veranderingspocessen in goed overleg, maar beseft ook dat Keulen en Aken niet op één dag zijn gebouwd en dat er meer actoren bij komen kijken. De VIS gaat met haar leden in spoedberaad over de maatregelen en zal een gesprek met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen aanvragen. Dit maakt de VIS bekend via een persbericht.

More
articles