August 2, 2016


Invasie van Haïtianen in Suriname


August 2, 2016

In de binnenstad van Paramaribo is er een toename van Haïtianen te merken. Zij lopen met een mand op hun hoofd en proberen groenten en vruchten te verkopen. Dagblad De West heeft de hand kunnen leggen op betrouwbare bronnen en documenten, waaruit blijkt dat er vijf dagen per week tussen de 100 en 130 Hatiänen Suriname binnenkomen. Zij maken gebruik van vluchten van vliegmaatschappij Insel Air, die van woensdag tot en met zondag, vluchten uitvoert vanuit Haïti naar Suriname. Soms worden er ook extra middagvluchten uitgevoerd. Om naar Suriname vanuit Haïti te reizen, zijn de vereisten een retourticket (drie maanden), een paspoort dat minimaal drie maanden geldig moet zijn en euro 30 of $ 35 voor het kopen van een toeristenkaart. Abdel Herrenberg, directeur van Guesthouse De Kleine Historie, zegt in gesprek met De West, dat er inderdaad een enorme stijging te merken is aan reserveringen van mensen uit Haïti. Echter dagen zij nooit op. Hij geeft aan dat dit een manier is om te kunnen aantonen dat zij een verblijf hebben in Suriname. Herrenberg geeft aan dat hij niet de enige is die te maken heeft met dit probleem. De Haïtianen gebruiken Suriname als tussenstop om op een later tijdstip de grens van Frans-Guyana illegaal over te steken. Zij doen dit om voordelen te halen uit de sociale voorzieningen die Frans-Guyana biedt. Het lukt ongeveer 50 procent om over te steken naar Frans-Guyana, terwijl de overigen zich in Suriname vestigen. De West heeft uit betrouwbare informatie vernomen dat er inmiddels een diplomatieke nota is verstuurd door de Franse autoriteiten naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Echter verkreeg De West geen nadere informatie, maar werd van het kastje naar de muur gestuurd, voor nadere informatie. Indien de Surinaamse regering niet ingrijpt, zal dit op lange termijn voor ernstige problemen zorgen binnen de verschillende sectoren. door Johannes Damodar Patak