Toerisme in gevaar door vertrek zeeschilpadden

De zeeschildpadden aan het strand Des Hattes, in het inheemse grensstadje Awala-Yalimapo (Frans-Guyana), dreigen een andere broedplaats te zoeken. Dit fenomeen, dat zich ook voordoet aan de Surinaamse kant te Galibi, zou verregaande economische gevolgen kunnen hebben voor de toerismesector. Sinds het begin van het legseizoen in april, doen iedere avond tientallen toeristen de stranden aan: met een zaklamp in hun hand zoeken zij naar de 500 kilo wegende zeeschildpadden die jaarlijk de stranden aandoen om honderden eieren te leggen in het warme zand. “Het is indrukwekkend wanneer je ze hoort ademen. Het is een sterke ontmoeting tussen mens en natuur, gewoon geweldig”, vertelt een Franse toerist die langs het strand loopt. Maar deze ervaring zou wel eens tot het verleden kunnen gaan behoren. Johan Chevalier, verbonden aan het natuurreservaat van Amana, maakt zich zorgen over de afname van het aantal schildpadden. “50% van alle leggingen in de wereld vindt hier plaats, dat zijn 50.000 leggingen per jaar. Maar er is een natuurlijke cyclus.

Komt nog bij de directe impact van de netten van illegale vissers aan de Surinaamse kant en vooral de stranden die modderig worden”, vertelt de natuurbeschermer. Het slijken van de stranden is een probleem dat zich ook aan onze kant voordoet bij Galibie.

Een uitleg is de stroming van de Marowijnerivier en het zeewater. Door een veranderende stroming is de hoek die het strand vormde, gewijzigd. Een andere uitleg is het effect van de illegale goudvelden in het binnenland die het water extra vervuilen met modderig zand. De effecten van het ‘snelle geld’ heeft nu een zichbare impact op de duurzame toerismesector in het gebied, en de Fransen zijn daar niet blij mee. “De schilpadden zorgden voor 75% voor de komst van toeristen in deze gemeente waar jaarlijks 15.000 tot 20.000 bezoekers kwamen per jaar”, vertelt Hervé Robineau, vervangend burgermeester. “Wij merken nu al een terugval in bezoeken door de modder. Het enige restaurant aldaar moest zijn deuren sluiten”. Het zou een werkelijke crisis zijn als de schilpadden niet meer komen”, zegt de burgervader die zich bewust is van de bijdragen die de toeristen leveren aan de inheemse gemeenschap. Het effect van de veranderende kust is dat de schilpadden meer naar het zuiden migreren. In 1990 telde Cayenne geen enkele schildpad aan haar kust. Dit jaar waren dat er 10.000. Als de schilpadden daadwerkelijk andere ‘veiligere’ broedplaatsen gaan zoeken, dan zal dit automatisch een grote klap zijn voor de Surinaamse toeristensector te Galibi. Vanwege ontbrekende cijfers is niet duidelijk wat de bijdrage is van de schildpadbezoekers aan de Surinaamse economie.

Inbeslagname kwik

De Franse gendarmerie is tevreden over haar manier van aanpak. Ervaring en aanpassing van haar manier van optreden heeft ervoor gezorgd dat zij afgelopen 24 juli, 24 kilo aan kwik in beslag heeft kunnen nemen. Een zware financiële slag voor de goudzoekers.

Op 24 juli voerde een groep militairen van de gewapende machten van Frans-Guyana een operatie uit aan de Marowijnerivier, genaamd Korbo III. De patrouilles die worden uitgevoerd, zijn telkens anders om de illegale goudzoekers steeds op het verkeerde been te zetten. Dit keer opereerde de patrouilleboot van de Fransen geruisloos. In de buurt van de grenspost Papa hoorde zij het gebrom van een buitenboordmotor. Militairen en gendarmerie zijn gelijk in actie gekomen. Bij onderschepping probeerde de garimperos te vluchten, maar dat is hun niet gelukt. De gewapende machten zijn tijdens dit soort onderscheppingen altijd op hun hoede aangezien aan de Braziliaanse kant het steeds vaker voorkomt dat de goudzoekers schieten met zware wapens. De Franse ordehandhavers hebben 100 kilo aan materiaal en enkele jerrycans met brandstof in beslag genomen. Tussen het spul bevonden zich vier flessen gevuld met kwik. Het totaal gewicht van dit verboden spul kwam neer op 24 kilo. ‘Deze actie heeft nogmaals een zware klap toegediend aan de illegale handel van de goudzoekers. De inbeslagname zorgt ervoor dat hetzelfde gewicht aan goud niet kan worden gewonnen’, staat op de Facebook pagina van de gewapende machten van Frans-Guyana. In geld uitgedrukt zou dit neerkomen op 900.000 euro aan goud dat de garimperos niet kunnen zuiveren. De Fransen zijn des te verheugd, omdat er nu ook meer gepatrouilleerd zal worden opgevoerd.  ‘Sinds het begin van de Korbo III operaties zijn meer dan driehonderd man van de FAG en de gendarmerie iedere dag betrokken in de strijd tegen illegale gouddelving en alle nadelige activiteiten die dit met zich meebrengt’, zegt het bericht dat aangeeft dat de patrouilles nu 24/7 worden uitgevoerd. In 2015 werden goud en goederen ter waarde van 16 miljoen euro in beslag genomen. Tussen januari en april 2016 werd 4 miljoen euro in beslag genomen. De Fransen praten dan ook niet meer over kleinschalligheid, maar over goed georganiseerde groepen die het geld hebben om zware investeringen te plegen. En dat is precies waar het de Fransen om gaat: “Ons doel is om illegale goudwinning zo duur mogelijk te maken voor ze”, aldus de gendarmerie.

More
articles