Hindori: ‘Wij duimen om salarissen en vakantiegelden uit te betalen’

“De salarissen en vakantiegelden van het personeel van de ziekenhuizen zijn nog niet gegarandeerd voor de maand juli”, zegt Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) in gesprek met De West. Aan het eind van de maand juli, is het gebruikelijk dat het personeel van de ziekenhuizen recht heeft op zowel hun salaris als hun vakantiegeld. Hindori geeft aan dat het deze  maand een extra zware maand is voor de ziekeninstellingen, omdat er een dubbele uitbetaling van het salaris moet plaatsvinden. “Wij zijn intensief bezig met de verzekeraars om extra overmakingen te ontvangen. We krijgen wel begrip, sommige verzekeraars hebben beloofd verhoogde bedragen beschikbaar te stellen”, aldus Hindori. Hij zegt dat de extra overmakingen zeer welkom zijn, maar ook dan nog hebben de ziekenhuizen ernstige tekorten.  Er is ook op de regering een beroep gedaan  en Hindori hoopt dat ook zij een handje zullen helpen.

Volgens Hindori heeft de Nationale Ziekenhuisraad al contact gemaakt met de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, hij zal namens de ziekenhuizen met de regering praten. Hindori bevestigt dat de ziekenhuizen ernaar streven om aan het eind van de week de salarissen en vakantiegelden uit te betalen. De ziekenhuizen zitten in een zeer slechte financiële situatie. Een verhoging van 11 procent voor de ligtarieven is voor de ziekenhuizen volgens Hindori niet acceptabel. Om de dienstverlening te kunnen blijven garanderen, zullen de ziekenhuizen per 1 augustus crisismaatregelen treffen. De ziekenhuizen hebben de regering gevraagd in te spelen op de ernstige financiele situatie, zodat zij niet genoodzaakt zullen zijn om deze maatregelen door te voeren.

“De ziekenhuizen hebben inmiddels de verzekeraars aangeschreven, dat zij per 1 augustus maandelijkse voorfinanciering nodig zullen hebben om de zorg te kunnen verlenen ook zullen zij de ziekenhuistarieven moeten aanpassen naar realistische tarieven”, aldus Hindori. Hij zegt, dat de ziekenhuizen zo snel mogelijk met de verzekeraars om de tafel willen zitten om deze zaken te bespreken, zodat de zorg kan worden gecontinueerd. “Als er geen oplossingen komen vanuit de verzekeraars of van de regering, dan zullen wij genoodzaakt zijn om het dienstverleningspakket naar de patiënten toe in te krimpen, maar wij hopen dat het niet zo ver hoeft te komen”, aldus Hindori.

door Johannes Damodar Patak

More
articles