Mathoera: ‘Wijziging Vuurwapenwet eist integraal beleid’

Parlementariër Krishnadath Mathoera zegt in gesprek met De West, dat er geen duidelijk beleid en procedure is vanwege de regering, wanneer het aankomt op wijziging van de vuistvuurwapen gerelateerde tarieven. Een geldboete van SRD 50.000 zal worden opgelegd aan personen die illegaal in het bezit zijn van een vuistvuurwapen. Dit maakte de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk- Silos kenbaar tijdens de verdere behandeling van de wijziging van de Vuurwapenwet in De Nationale Assemblée (DNA).

Mathoera zegt dat de binnenlandbewoners geen ruimte gehad hebben om een vergunning aan te vragen voor hun vuurwapen. Zij bevestigt dat er wel een registratie heeft plaatsgevonden in het binnenland om vuistvuurwapenvergunningen te versterken. Echter constateert zij dat er onduidelijkheid heerst over het aantal verstrekte wapenvergunningen in het binnenland. De regering moet volgens Mathoera wel tot een duidelijk integraal doorgevoerd vuurwapenbeleid komen, want daar schort het momenteel aan.

Binnenlandbewoners zijn voor een groot deel voor de voedselvoorziening afhankelijk van jagen op wild. Veel binnenlandbewoners bezitten een jachtgeweer. Volgens Mathoera zal een dergelijke zware geldboete bij illegaal wapenbezit rampzalig zijn voor de binnenlandbewoners, alwaar het vuurwapenbeleid de afgelopen decennia gefaald heeft.

Mathoera benadrukt wel, dat illegaal vuurwapenbezit ontmoedigt moet worden door middel van zware geldboetes op te leggen en strenge controle te houden op de toegangswegen van Suriname. “Momenteel telt Suriname 20.000 jachtgeweren en 5.000 vuistvuurwapens”, aldus Mathoera. Zij is ervan overtuigd dat er veel meer vuurwapens zijn in Suriname, dan die niet geregistreerd staan. Jachtgeweren zijn moeilijk te verbergen, terwijl vuistvuurwapens wel verborgen kunnen worden. De parlementariër merkt wel op dat burgers zich onveilig voelen in Suriname, waardoor de vraag naar vuistvuurwapens toeneemt. Zij geeft aan, dat de regering de veiligheid zou moeten garanderen, waardoor burgers zich niet genoodzaakt voelen een vuurwapen aan te schaffen.

door Johannes Damodar Patak

More
articles