Een opiniepeiling, uitgevoerd door het NGO Instituut voor Kaderontwikkeling en Onderzoek in Suriname (NIKOS), leert dat 76% van de geënquêteerden vindt dat de rechters in Suriname hun best doen en de ruimte moeten krijgen hun werk te doen. 77% van de respondenten vindt dat een rechterlijk vonnis altijd moet worden uitgevoerd. Daarenboven is 52% van oordeel dat noch De Nationale Assemblee (DNA) noch de regering zich mag inlaten met het Decemberproces. Bij het toekennen van een rapportcijfer aan de regering voor het gevoerde beleid, komt het kabinet niet verder dan een magere 4,2. Anderhalf jaar geleden scoorde de regering nog ruim voldoende met een 7,0.
De peiling werd, om kosten te besparen, alleen gehouden in het district Paramaribo. Gezien de etnische samenstelling van Paramaribo (alle etnische groepen zijn vertegenwoordigd) geeft de peiling daardoor toch een goed beeld van hoe er gedacht wordt over de gevraagde stellingen. Er zijn duizend personen geënquêteerd van achttien jaar en ouder.
Nikos besloot de peiling te richten op de zogenaamde constitutionele crisis die al geruime tijd het nieuws domineert. Het onderzoeksinstituut komt echter tot de voorzichtige conclusie dat de term ‘constitutionele crisis’ de meeste mensen waarschijnlijk niets zegt. Daarom is er tijdens de enquête geen expliciete vraag daarover gesteld. Er zijn wel drie stellingen aan de burgers voorgehouden over rechtsvraagstukken, waarbij men kon aangeven of men het eens of oneens met de stelling was of dat het moeilijk te zeggen was.
Daarover schrijft Nikos in een samenvatting onder meer:
`Samen geven deze meningen ons inzicht over wat men vindt van de rechters, van vonnissen en van bemoeienis in het 8 Decemberproces. Er was een kleine groep (7%) die geen antwoord op de vragen heeft gegeven en die hier buiten beschouwing wordt gelaten. De eerste stelling was: `De rechters in Suriname doen hun best en men moet ze ruimte geven om hun werk te doen’. De overgrote meerderheid van de burgers (76%) was het hiermee eens, terwijl 12% het er niet mee eens was en13% het moeilijk vond om een keuze te maken. De volgende stelling was: `Men behoort een uitspraak of vonnis van de rechter altijd uit te voeren’. Met deze stelling was ook de overgrote meerderheid het eens (77%), terwijl 11% het er niet mee eens was en 12% aangaf dat het moeilijk te zeggen was. De derde stelling luidde: `De regering en de assemblee mogen wel bemoeien in het 8 Decemberproces’. Hier bleek 35% het mee eens te zijn, terwijl 52% het er niet mee eens was, terwijl 13% twijfelde. Over het algemeen kan dus gesteld worden dat de rechters in de ogen van de meeste Surinamers hun best doen en met rust gelaten moeten worden. Verder kan gesteld worden dat de vonnissen en uitspraken van de rechters uitgevoerd moeten worden’.
Ofschoon er geen specifieke vraag is gesteld over de terugroeping van de assembleeleden Diepakkoemar Chitan en Raymond Sapoen, concludeert Nikos dat op basis van de standpunten van de respondenten het vonnis inzake hun terugroeping dient te worden uitgevoerd. Ten aanzien van de bemoeienis van de regering en het parlement in het 8 Decemberproces is de ondersteuning van de rechterlijke macht wat minder groot, maar is de grootste groep burgers hiertegen. De peiling heeft het concrete ingrijpen van de regering in het 8 Decemberproces niet kunnen meten, omdat dit kort na aanvang van de peiling plaatsvond. `Het valt’, aldus NIKOS in het samenvattende persbericht, `gezien de uitkomst van de peiling echter sterk te betwijfelen dat de meerderheid van de burgers achter het ingrijpen van de regering zal staan’.
REGERING KRIJGT 4,2
Bij elke opiniepeiling wordt de laatste jaren aan de respondenten gevraagd om de regering een rapportcijfer te geven voor haar werk over het afgelopen jaar. In februari 2015 scoorde de regering in Paramaribo gemiddeld een 7,0 voor haar beleid, waarbij 19% van de burgers de regering een onvoldoende gaf en 81% een voldoende. Een dik jaar na de verkiezingen is het cijfer dramatisch gedaald tot gemiddeld 4,2 waarbij 71% van de burgers de regering een onvoldoende geeft. Het is evident dat de burgers niet tevreden zijn met het beleid van de regering.
GROEIENDE ONTEVREDENHEID
Nikos heeft in de enquête de vraag of men tevreden is over de president als volgt toegelicht: `In de Verenigde Staten wordt elke week een peiling gehouden wat de burgers vinden over hoe de president zijn werk doet. Het gaat daarbij om een standaardvraag die als volgt luidt: `Do you approve or disapprove of the way Barack Obama is handling his job as president?’ De approval rate voor president Barack Obama was eind juni 50%, terwijl 46% niet tevreden was met de wijze waarop hij zijn werk deed en 5% geen mening had (http://www.gallup.com/poll/116479/Barack-Obama-Presidential-Job-Approval.aspx)’. Nikos heeft deze vraag als volgt gesteld: `Bent u tevreden of ontevreden met de manier waarop de president zijn werk doet?’ Het blijkt dat 66% van de burgers van Paramaribo momenteel ontevreden is met de manier waarop president Bouterse zijn werk doet. Slechts 17% is wel tevreden en 17% twijfelt. De approval rate voor de president is dus 17%.