Suriname doet ‘niets’ om mensenhandel te elimineren

Suriname leent zich niet alleen goed als bron, maar ook voor de doorvoer, en als land van bestemming voor vrouwen en kinderen die blootgesteld zijn aan mensenhandel en voor zowel mannen, vrouwen en kinderen die onderworpen worden aan dwangarbeid. In het vandaag uitgekomen rapport van de Verenigde Staten van Amerika (VS) ter zake mensenhandel, staat dat Suriname is gedegradeerd tot categorie Tier 3 land, wat aangeeft dat Suriname niet volledig voldoet aan de minimumnormen voor de eliminatie van mensenhandel. Daarnaast heeft Suriname niet laten blijken dat zij ten opzichte van de eerdere verslagen, meer inspanningen pleegt om de situatie te verbeteren. Het 2016 Trafficking in Persons (TIP) Report is vandaag gepresenteerd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Hij gaf het jaarlijkse verslag over mensenhandel vrij op het State Departement in Washington, DC.

De richtlijnen om landen aan te sporen mensenhandel aan te pakken, vervat in de Trafficking Victims Protection Act van 2000 (TVPA), schrijven voor dat een land dat gedurende twee opeenvolgende jaren op Tier 2 watch list verschijnt, in het derde jaar moet degraderen naar de Tier 3 lijst, tenzij het voldoende vooruitgang boekt om terug te klimmen naar een Tier 2 of Tier 1 positie. Suriname staat sinds 2012 gerangschikt op de Tier 2 watch list.

Hoewel in het rapport wordt erkend dat de regering in 2015 positieve stappen heeft genomen, inclusief reactivering van de anti-mensenhandel werkgroep en het beschikbaar stellen van meer kantoorruimte aan deze politie-eenheid (TIP Unit), heeft de regering niet voldoende inspanningen getroost om de minimumnormen voor de eliminatie van mensenhandel te halen ter rechtvaardiging van een ranking in de categorie Tier 2 of hoger.

Integendeel, het rapport maakt expliciet melding van het inzetten van vrouwen en meisjes als sekslaven rondom de goudvelden in het binnenland van Suriname: ‘Vrouwen en meisjes uit Suriname, Brazilië, Dominicaanse Republiek, Guyana en Venezuela, worden onderworpen aan sekshandel in Suriname , met name in afgelegen gebieden en illegale goudkampen in het binnenland van Suriname’.

De TVPA vraagt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken om jaarlijks verslag te doen aan het Congres. Het doel van dit rapport is om actie te stimuleren en partnerschappen over de hele wereld te creëren in de strijd tegen de moderne slavernij. De aanpak van de Amerikaanse regering is om mensenhandel tegen te gaan in navolging van TVPA en het Protocol van Palermo. Het TIP-rapport is het belangrijkste diplomatieke instrument van de Amerikaanse regering om buitenlandse regeringen te beschouwen met betrekking tot mensenhandel. Het is ook ‘s werelds meest uitgebreide bron van de overheid inzake het anti-mensenhandel beleid en weerspiegelt de inspanningen van de VS om tot een oplossing te komen inzake de problemen met mensenrechten en rechtshandhaving.

AANBEVELINGEN

Om mensenhandel adequaat te bestrijden, zijn er in het rapport enkele aanbevelingen gedaan aan de Surinaamse autoriteiten. Zo luidt het advies dat de overheid voor een lange termijn onderdak moet bieden aan zowel mannelijke als vrouwelijke slachtoffers, ongeacht hun leeftijd. Een door de overheid gesuggereerd opvangcentrum voor vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn, moet van de grond komen. De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat mensenhandel en andere relevante misdrijven goed moeten worden onderzocht en de mensenhandelaars moeten worden veroordeeld en gestraft, hetzelfde geldt voor hun medeverdachten en meewerkende ambtenaren. Er moet niet worden nagelaten om, waar nodig, extra middelen en personeel in te zetten om het werk van de TIP Unit naar een hoger niveau te brengen. Ook de inspanningen om slachtoffers van mensenhandel te identificeren moeten omhoog, terwijl er aan bijscholing moet worden gedacht van rechtshandhavers en ambtenaren die werken bij de immigratie, bij arbeid, in de gezondheidszorg en bij de rechterlijke macht. De overheid moet herintegratieprogramma’s samenstellen en deze aanbieden aan slachtoffers van mensenhandel. Dergelijke herintegratieprogramma’s moeten ook psychologische begeleiding bevatten. Om betere resultaten te boeken, zou de overheid daarbij partnerschappen moeten sluiten met ngo’s en sociale instellingen. De lange lijst van aanbevelingen wordt afgesloten met het advies aan de autoriteiten om een nationale strategie te bedenken en uit te voeren tegen mensenhandel en daarbij inspanningen te plegen ter verhoging van het bewustzijn over mensenhandel.

More
articles