Decemberstrafproces wordt 5 augustus voortgezet

Het 8 Decemberstrafproces welke vandaag voortgezet werd, is door de rechter verschoven naar 5 augustus aanstaande. De reden van de schorsing is om de advocaten van beide partijen, Hugo Essed van de nabestaanden en Irvin Kanhai, advocaat van de hoofdverdachte Desiré Bouterse, de gelegenheid te geven om kennis te nemen van de resolutie.

Henry Beer, broer van de overleden Braam Beer, is hierover zeer te spreken. “Dit geeft aan dat de zaak die in eerste instantie uitgesteld leek te worden, toch doorgaat. Nu hebben de advocaten de kans om de stukken in te kijken. Daarna zal de Krijgsraad een uitspraak doen. Gelet op dit alles ben ik zeer tevreden, omdat dit aangeeft dat de rechtsstaat van Suriname nog steeds overeind staat.”

Volgens Beer wil hij uiteindelijk zien dat Suriname een democratische rechtsstaat is. In het verlengde daarvan is Beer niet te spreken over de inmenging van de regering in deze zaak. “De regering heeft opnieuw gezondigd tegen artikel 131 lid 3 en dat is inmenging in een rechtszaak. De regering heeft niet het recht om de rechter te dwingen tot het stopzetten van welk strafproces dan ook.

Advocaat Hugo Essed zegt over het verzoek om de strafzaak te beëindigen, dat dit een duidelijk voorbeeld is van inmenging. “De regering beveelt aan de procureur-generaal (pg) om de zaak te beëindigen. De pg kan dit besluit niet uitvoeren, omdat het geen case is van de pg, maar van de krijgsraad. Betreffende de voortzetting van de case op 5 augustus aanstaande zegt Essed dat hij verwacht dat de Krijgsraad na hoor en wederhoor van de advocaten zich zal beraden over wat er met het verzoek van de pg zal gebeuren. “Op 5 augustus mogen de advocaten hun zegje doen. Niet lang daarna zal de Krijgsraad een beslissing nemen. Belangrijk is dat er op dit moment geen sprake is van stopzetting.”

-door Ivan Summerville-

More
articles