Krijgsraad houdt Decemberproces staande

De Krijgsraad heeft de strafzaak rond de vijftienvoudige moord van december 1982 vandaag niet beëindigd. Het bevel van president Desiré Bouterse, hoofdverdachte in de zaak, gisteren aan procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday om de vervolging te staken, mocht niet baten. Auditeur-militair Roy Elgin moest vandaag volgens de procedure zijn requisitoir houden, maar presenteerde in plaats daarvan een brief aan de Krijgsraad, waarin staat dat de pg opdracht heeft gekregen de vervolging te stoppen. Krijgsraadpresident Cynthia Valstein-Montnor had echter geen boodschap daaraan, aangezien de opdracht is gericht aan het Openbaar Ministerie (OM) en niet aan de Krijgsraad. De verdere behandeling van de zaak is uitgesteld tot 5 augustus, dan laat de Krijgsraad definitief weten of de zaak overeind blijft of niet. De auditeur-militair heeft aan de Krijgsraad gevraagd om een punt te zetten achter de zaak, maar er is nog niet daarmee ingestemd.

Het was voor Valstein-Montnor vooral onduidelijk wat Elgin precies wenste met de brief die hij aan haar had bezorgd. Ze hield de brief na een schorsing voor. Daarin schrijft de pg haar dat hij van Bouterse een resolutie heeft ontvangen, gebaseerd op artikel 148 van de Grondwet. Hij doelt op de resolutie die gisteren is uitgebracht, een actie van de president die gepaard ging met het zoeken en vinden van steun in zijn regeringscoalitie en een presentatie aan het parlement in een comité-generaal. Zijn belangrijkste argument om te grijpen naar artikel 148, is zijn redenering dat de staatsveiligheid in gevaar zou zijn. De Grondwet biedt aan de regering de mogelijkheid om instructies te geven aan het OM als de veiligheid van de Staat in het geding is. Sinds de Krijgsraad begin deze maand besloot dat de vervolging, na vier jaar van stilzitten, moest worden hervat, werpt de president op dat de staatsveiligheid in gevaar is. Hij heeft geen steun daarvoor gevonden bij de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks. Ook Harish Monorath, deken van de Orde van Advocaten heeft geen begrip voor de koers van de president.

Aanhangers van Bouterse reageerden na afloop van de zaak bitter, tegenstanders zien een sprankje hoop in de verdaging. Voor hen is het al een emotionele overwinning dat de zaak vandaag niet is beëindigd.

More
articles