Crisis behoeft integrale aanpak

Cleon Gonsalves Jardin de Ponte van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) zegt dat uit het Herstel- en Stabilisatieplan en de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), blijkt dat de regering de huidige crisis teveel beschouwt als een financieel economische crisis. De vele hervormingen in deze twee beleidsdocumenten zijn te veel van financieel economische aard, terwijl de crisis waar Suriname mee te maken heeft alomvattend is. Het gaat dus niet alleen om een financieel-economisch vraagstuk, maar evenzeer om vraagstukken die te maken hebben met alle sectoren van onze samenleving. “De crisis behoeft daarom een integrale aanpak,” aldus de Palu-parlementariër.

Gonsalves Jardin de Ponte: “We hebben te maken met een morele crisis, een crisis op het gebied van onderwijs, in de gezondheidszorg, een crisis in sociale hulpverlening, huisvesting, rechterlijke macht. De crisis is alomvattend, dus moeten de oplossingen ook alomvattend zijn. Oplossingen die slechts gericht zijn op bepaalde aspecten van een crisis zonder de overige aspecten erbij te betrekken, zullen niet het gewenste resultaat hebben. De landbouwsector zal succesvol ontwikkeld kunnen worden indien onder andere het onderwijs in deze sector ook erbij wordt betrokken. Gronduitgifte en landhervorming kunnen slechts op een juiste wijze plaatsvinden indien ook de infrastructuur wordt aangepakt. De productie kan slechts goed ontwikkeld worden indien daarbij wordt meegenomen de immigratie van speciale groepen van arbeiders, en zeker ook de certificering, export- en transportfaciliteiten en afzetmarkten. Op al deze gebieden is Jardin de Ponte een dringende behoefte aan hervorming en crisisbeheersing.”

Gonsalves Jardin de Ponte onderscheidt ook de IMF-overeen-komst van het onder behandeling zijnde Stabilisatie- en Herstelplan: “De realisering van dit plan is afhankelijk gesteld van de financiering en vooral van de voortgang van wat is overeengekomen met het IMF. Maar het omgekeerde, dus het over de brug komen van betalingsbalanssteun, is niet afhankelijk van de uitvoering en de voortgang van het herstelplan. Voorts heeft het uitvoeren van de IMF-overeenkomst tot gevolg dat de armen arm zullen blijven en de rijken rijk zullen blijven, maar de middengroep zal verarmen. Terwijl juist de middengroep belangrijk is voor de ontwikkeling van Suriname. De middengroep bestaat voor het merendeel uit landbouwers en arbeiders, waaronder ook ambtenaren”, aldus de Palu-parlementariër. Hij zegt verder dat de IMF-maatregelen onder deze omstandigheden hard aankomen bij de bevolking. Hij vraagt zich af of de regering andere alternatieven voor financiering heeft onderzocht. Voorts vraagt hij zich af of Suriname de IMF-overeen-komst nog kan wijzigen. Zo niet, dan zou volgens hem de bespreking ervan in De Nationale Assemblee (DNA) tijdverlies zijn. Veel van de hervormingen die ons door het IMF worden opgelegd, hadden in een volgens hem eerder stadium kunnen plaatsvinden onder gunstigere omstandigheden. Veel van die hervormingen waren namelijk al door onder andere de Palu-fractie onder de vorige regering voorgesteld. Tenslotte geeft hij aan dat in de planning en uitvoering van beleid het een goed gebruik is van groot naar klein te werken. Echter is het crisisplan voor de komende twee jaar in behandeling bij DNA. Hij vraagt zich af wanneer het lange termijnplan, het meerjaren ontwikkelingsplan, de DNA zal bereiken. Voorts ontbreken in dit plan prestatie indicatoren en een duidelijk tijdpad In tegenstelling tot de IMF overeenkomst. Bovendien is aangegeven dat het plan 1.034 miljoen US-dollars zal kosten. De plan- en uitvoeringscapaciteit van de afgelopen jaren van de regering is niet meer dan US$300 miljoen per jaar voorontwikkelingsinvesteringen. “Meer dan 1 miljard US-dollars in twee jaar is dus volgens de huidige trend volstrekt onmogelijk”, aldus Gonsalves Jardin de Ponte. Dit maakt PALU bekend via een persbericht.

More
articles