Daling koopkracht treft marktverkopers

Zware regenval en ondergelopen landbouwgronden zijn de directe oorzaken voor de thans geldende verhoogde prijzen van groenten. De consument moet nu al gauw SRD 15 neertellen voor een hoopje boulanger, SRD 4 voor een bundeltje kousenband en SRD 10 voor drie sopropo’s. Enkele marktverkopers op de Centrale Markt zeggen in gesprek met De West, dat er een enorme daling is bij de verkoop van groenten en dat het heel moeilijk is om thans te overleven in de slechte financiële situatie van Suriname.

“Kon bai wan bosu knippa na mi no” roept Rinette naar een voorbijlopende marktbezoeker.

Op de vraag, hoe het met de verkoop van aardvruchten en knippa’s gaat zegt zij: ‘De verkoop gaat helemaal niet en het is vreselijk moeilijk te overleven in deze moeilijke financiële situatie. Rinette verwacht in de komende tijd geen verandering in de situatie, zij gelooft zelf, dat het juist erger zal worden in Suriname.

Sharmila zegt al sorterend, (kousenband) dat zij haar hoofd met heel veel moeite boven water houdt. “Landbouwers lijden heel veel verlies door onweer. Als er geen verandering komt in het land, dan vrees ik voor het ergste”, aldus Sharmila. Zij verduidelijkt dat de markt minder bezoekers krijgt.

Riboet merkt op dat de kosten alsmaar blijven stijgen, terwijl het inkomen niet wordt verhoogd. “Met mijn AOV, kom ik nauwelijks uit. Ik vind het erg voor mijn kinderen, want zij hebben het heel erg moeilijk. Op de inkomsten uit de verkoop van groenten, kan ik niet rekenen, omdat de verkoop helemaal niet gaat schat”, aldus de AOV’er.

Wim Bajnath, voorzitter van landbouwcoöperatie Kwatta, zegt dat de meeste landbouwarealen onder water liggen, door hevige neerslag, waardoor er niet geplant kan worden. De weinige landbouwers die nog planten, zijn niet instaat te voldoen aan de toch aanzienlijke vraag naar groenten, aldus de voorzitter. De harde regen en windstoten richtten behoorlijk schade landbouwgewassen van de kleine groep landbouwers. De bloesems van de gewassen worden hierdoor weggerukt door het onweer.

More
articles