Ruim een jaar na de overwinning van deze regering is thans duidelijk, hoe groot de leugens waren verkondigd aan dit volk, onwaarheden die bewust werden verkondigd om nog eens vijf jaar te mogen regeren. Het gaat thans heel slecht in het land en overal is de verpaupering duidelijk te zien. Bedrijven sluiten, de overheid laat personen en instanties wachten op betaling van geleverde goederen en diensten. Maar nu, na een jaar, is het zichtbaar dat we aan de grond zitten en dat de deviezenpositie van het land zeer ernstig is verzwakt. Daarom hoofdzakelijk zijn wij thans financieel en monetair in de greep van het IMF beland en het is gewoon niet anders.
Bouterse ‘beweerde’ onlangs in De Nationale Assemblee dat het niet de eerste keer is dat het IMF geld aan een Surinaamse regering leent. Daarbij gaf hij ook aan, dat een regering onder leiding van het Nieuw Front, eerder een lening van het IMF heeft ontvangen. Dat deed hij kennelijk met de bedoeling zijn huidige gang naar het IMF voor het lenen van maar liefst 478 miljoen US-dollar, goed te praten. Wederom kwam na enkele dagen de waarheid aan het licht, toen de IMF delegatie de vraag werd gesteld, of dit de eerste keer is dat Suriname geld leent bij het IMF. Daniel Leigh, hoofd van de delegatie, vertelde vervolgens dat het IMF voor de eerste keer een programma voor Suriname ondersteunt. Waarop minister Hoefdraad van Financiën direct moest toevoegen, dat na de wereldcrisis in 2008 een allocatie heeft plaatsgevonden van de zogenaamde trekkingsrechten naar de landen toe. Suriname heeft zonder enige condities vooraf 125 miljoen Amerikaanse dollar ontvangen en dat heeft de deviezenreserves in 2009 behoorlijk opgekrikt. Communications officer Raphael Anspach van het IMF zei, dat waar de minister naar refereert een algemene allocatie was voor alle leden van het IMF, niet alleen voor Suriname. Wij wisten al vroegtijdig dat de president van dit land misleidend bezig was geweest, want er is een duidelijk verschil tussen gelden die verbonden zijn aan de zogeheten trekkingsrechten van het IMF en een lening. De trekkingsrechten komen Suriname toe en het gaat om geld van dit land.
De IMF-delegatie heeft inmiddels duidelijk gemaakt, dat wij als volk geen keus hebben en dat zonder een hulpprogramma, zoals thans door het IMF met goedkeuring van de regering Bouterse wordt doorgevoerd de pijn voor het Surinaamse volk veel zwaarder zal uitpakken. Bouterse en zijn monetair economen, in zoverre die aanwezig zijn, weigeren toe te geven, dat ze in de afgelopen zes jaar er niets wezenlijks van gebakken hebben en ons thans noodgedwongen aan het IMF hebben gekoppeld. Het is moeilijk voor deze regering te verkroppen, dat er van buitenaf steeds erop gewezen wordt, dat er geen prudent financieel-economisch en monetair beleid gevoerd is en wordt en dat het roer omgegooid moet worden. We laten het allemaal liever over aan buitenlanders, die ons bovendien handenvol geld kosten en erop uit zijn het volk continue zwaarder financieel te belasten. Het gaat niet goed in het land en overal is de oprukkende verarming duidelijk te zien. Bedrijven sluiten gebouwen die niet langer een nodig onderhoud kunnen ondergaan. De overheid laat personen en instanties tot op heden in de kou staan door ze gewoon niet te betalen voor geleverde goederen en diensten en dan maar met verwijtende vingers wijzen naar anderen. Ook moet deze regering maar een keer ophouden over een vermeende externe crisis te leuteren die ons in deze situatie heeft doen belanden.
R.S.B.