Nieuwe tarieven Vuurwapenwet extreem

Wapenbezitters en personen die van plan zijn een vuurwapen aan te schaffen, zullen hierover tien keer moeten nadenken. De voorgestelde bedragen vanuit de regering zijn ongeveer 1000 procent meer dan de huidige bedragen. De verhoogde bedragen zullen gelden voor de legeskosten, de aanvraag van een wapenvergunning en het verlengen van een vergunning. “Het voorstel voor het wijzingen van de bedragen van de wapenvergunningwet wordt in commissieverband voorbereidt”, zo bevestigt Krishnakoemarie Mathoera, lid van de vaste commissie van het ministerie van Justitie en Politie in De Nationale Assemblee (DNA) tevens ex-politiecommissaris, in gesprek met De West.

De huidige en voorgestelde bedragen zijn als volgt: leges kosten zullen van SRD 5 naar SRD 100 worden verhoogd; machtiging van een wapen SRD 165 naar SRD 2400, Vuistvuurwapen van SRD 125 naar SRD 2400, Jachtgeweer van SRD 120 naar SRD 200. Verlenging van een vergunning van een Vuistvuurwapen van SRD 80 naar SRD 2000, jachtgeweer van SRD 20 naar SRD 150.

Mathoera zegt, dat er vanuit de regering geen onderbouwing is, hoe zij aan de bedragen zijn gekomen. Zij geeft toe dat de huidige tarieven aan de lage kant zijn, maar is geen voorstander van het verhogen van de tarieven in verband met de slechte financieel-economische situatie in Suriname, waarbij het volk het al enorm moeilijk heeft om uit te komen. De samenleving zal de verhoging van de tarieven voor het bezitten van het wapen ook indirect voelen. Mathoera zegt dat de verschillende security bedrijven de verhoging in hun dienstverlening zullen verwerken, waardoor de klanten (winkeliers, bedrijven) meer zullen moeten betalen. De winkeliers en bedrijven zullen op hun beurt de prijzen van de verhoging doorberekenen in de prijzen van hun producten. “Dit zal in het nadeel zijn van het volk,” zegt Mathoera.

De ex-politiecommissaris geeft verder aan dat met de verhoging van de tarieven voor wapenvergunningen mensen geneigd zullen zijn om een wapen illegaal aan te schaffen. “Dit om dan de forse verhoging te kunnen ontsnappen en de veiligheid van zichzelf en hun naasten toch te kunnen waarborgen”, aldus Mathoera. Zij zegt dat dit het illegale wapenbezitten zal stimuleren en dat er geen beleid is op dit vraagstuk.” Suriname heeft geen duidelijke standpunt ingenomen voor het verstrekken van een wapen”, legt zij uit.

De wijzing van het wetsvoorstel wordt komende week in commissieverband afgerond. Hierna zal het voorstel gepresenteerd worden aan de voorzitter van DNA. Mathoera vertelt dat zij in ieder geval de minister van Justitie en Politie zal vragen om duidelijkheid te geven omtrent de verhoging van de tarieven, ook verwacht zij een uitleg over hoe de regering aan de nieuwe tarieven is gekomen.

More
articles