GEVOELLOOS

De Surinaamse Staat heeft momenteel de grootste problemen om zijn schulden te betalen en is geconfronteerd met een deviezentekort waar je U tegen mag zeggen. Het volk wordt geconfronteerd met alsmaar stijgende wisselkoersen en prijzen in de winkels, kortom Suriname en zijn bevolking hebben ernstige geldproblemen. De problemen zijn zo ernstig van aard, dat de regering Bouterse II noodgedwongen is gebruik te maken van de laatst overgebleven optie in de vorm van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Nu reeds is het duidelijk dat het Surinaamse volk onnoemelijke offers zal moeten brengen om een lening van het IMF uiteindelijk terug te kunnen betalen. Nu reeds voelen we de zeer pijnlijke geselingen van de IMF-voorwaarden, c.q. eisen, om de lening aan Suriname te willen verstrekken. Onze portemonnees worden op maandbasis geplunderd door de overheid, door de ondanks zware protesten en kritiek op ons losgelaten, absurde en naar onze mening, onterechte verhogingen voor water en licht. En er komt nog veel meer als we naar de wensen en of eisen van het IMF kijken. Nog meer door de overheid tot nog toe gepleegde subsidies komen weg te vallen en het volk zal nog meer moeten betalen of dat nou leuk is of niet. En terwijl we dit alles weten en er rekening mee houden, zien we dat er van staatswege geen stappen worden ondernomen om te bezuinigen of het volk te tonen, dat men het ook sober wil gaan aanpakken in de komende maanden en jaren. Nog steeds wordt er gedaan of er niets aan de hand is. Leden van DNA gaan naar conferenties die het land per saldo niets opleveren. Gewoon snoepreisjes voor assembleeleden die maling hebben aan de noden van het volk en gaan voor een business class reis met forse daggelden in dollars. En wie bekostigt dat allemaal? Juist ja, het volk van Suriname, want de middelen daar heeft het elke maand fors voor afgedragen , of het nou bij de pomp is of via EBS, SWM en de directe belastingen. En zo worden we voortdurend geplukt door deze regering en dat plukken zal verder geïntensiveerd worden. Tot onze grote verbazing laat president Bouterse thans zien dat ook hij maling heeft aan de noden van het volk en geeft het voorbeeld, wat opnieuw verspillen van staatsmiddelen inhoudt. De man vindt het nodig met gezelschap af te reizen, om ook eventjes de zogeheten ‘summit van ACS-staatshoofden op Cuba’ toe te spreken. Voor deze reis gaan er natuurlijk een aantal delegatieleden naar keus met Bouterse mee.
We durven gerust te stellen dat met deze reis van het staatshoofd en gevolg weer tienduizenden dollars uit de deviezenvoorraad van de Centrale Bank zijn gehaald. Cuba is zo genereus om een vliegtuig voor Bouterse in te zetten en hem in staat te stellen ook tot het aantal genodigden te behoren. Cuba is ineens zo goed bij kas, dat het dat allemaal kan doen? Fowru no abi watra fu dringi ma a wani gi doksi fu wasi futu. Hoe het ook zij, een president die het echt meent met zijn volk, blijft onder de moeilijkste omstandigheden thuis om te demonstreren dat hij medeleeft met hen onder deze nu zeer moeilijke omstandigheden. De minister van Buitenlandse zaken die ook op Cuba is, had namens de Surinaamse regering en het staatshoofd de summit voor ons kunnen toespreken en ons standpunt bepalen. Als Bouterse er vorig jaar voor gekozen heeft niet present te zijn op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, een bijeenkomst die vele malen belangrijker is dan een summit op Cuba, dan is het voor ons onbegrijpelijk dat hij nu wel gaat in een periode dat we een zeer ernstig gebrek hebben aan dollars en het staatshoofd het goede voorbeeld had moeten geven door gewoon thuis te blijven. Maar na zo een lange tijd niet op reis te zijn geweest, is een snoepreisje Cuba toch niet te versmaden? In ieder geval is het zo, dat er over de gehele linie met afkeuring wordt gesproken over het zoveelste reisje van de president, dat het land wederom handenvol geld kost.

*****

Loopt de regering met het plan om legale vuurwapendragers die jaarlijks een contributie betalen voor hun vuistvuurwapen of jachtgeweer, met ingang van het komende jaar een verhoging van maar liefst 1000 procent voor te houden? Dit gerucht gaat al enkele dagen en heeft voor de bezitters van deze bijzondere machtigingen niet geringe verontrusting teweeggebracht. Tijdens de regering Bouterse I werd er al een dergelijk voorstel gedaan en na hevige kritiek, mede vanuit de gelederen van de NDP, werd het afgeblazen. Het is namelijk zo, dat er onder de legale vuurwapendragers er ook duizenden personen zijn die op de NDP hebben gestemd en thans zeer gebelgd hebben gereageerd op een bericht dat zou duiden op de voormelde drastische en absurde verhoging. De woede die ook ons heeft bereikt, is niet gering en velen vinden dat de overheid van hun legale vuurwapens dient af te blijven, al was het vanwege het feit dat dit bezit een verhoogd gevoel van veiligheid bezorgt in een tijd waarbij de zware criminaliteit zeer verontrustende vormen heeft aangenomen en nog steeds stijgt. Ook voor mensen die over vuurwapens beschikken en die hanteren voor bewaking, bescherming van landbouwgewassen, hun vee en de jachtsport, is een dergelijke voormelde verhoging, een onacceptabele zaak. Men gaat ervan uit dat er al zoveel geld verloren gaat aan tal van verhogingen als de government take en recentelijk ook nog die voor water en licht. De regering doet er dan ook goed aan dit voorstel tot verhoging uit welke hoek het dan ook komt , voor onbepaalde tijd te parkeren. Drukt ze een dergelijk voorstel toch ook door, dan krijgt ze nog meer mensen tegen zich en zullen de straatacties nog meer adhesie krijgen.
Inmiddels is gebleken dat het geen gerucht betreft, maar dat de overheid wapenbezitters en aanvragers op schandelijke wijze daadwerkelijk wil benadelen door tarieven met duizenden procenten te verhogen. Ze moeten zo doorgaan, dan kan ze rekenen op een echte opstand.

More
articles