AdeKUS maakt rampzalige tijd door

De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) maakt een rampzalige tijd door. De subsidie aan dit wetenschappelijk instituut is sedert januari gebracht naar SRD 5 miljoen per maand. Dit bedrag wordt aan salarissen uitgegeven. Vóór januari 2016 kreeg de universiteit ruim 70 miljoen aan subsidiegelden. Deze werden gebruikt voor salarissen, onderhoud van gebouwen, aanschaf van kantoorbenodigdheden en andere uitgavenposten. De beslissing om de subsidie te verminderen, is genomen door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux. Het verlaagde subsidiebedrag wordt ook nog laat gestort, zo blijkt uit informatie van het Algemeen Surinaams Persbureau (ASP)

Intussen zijn alle lopende bouwwerkzaamheden abrupt stopgezet. Daarnaast mogen er geen bestellingen voor kantoorbenodigdheden meer worden gedaan. Ook moet er sterk worden bezuinigd op stroom- en telefoonkosten. In een reactie bevestigt VHP-parlementariër Ryaad Nurmohamed, tevens ook lid van de vaste Commissie van Onderwijs in het parlement, dat er bezuinigen zijn ingevoerd en dat de subsidie is verminderd. “De bezuinigingen gelden in principe voor alle instanties, maar voor Adek is dit behoorlijk rampzalig gebleken. Alles ligt lam op de universiteit”, vertelt Nurmohamed. Volgens zijn informatie moeten vier docenten een kantoor delen. Alle uitbreidingen, zoals het bouwen van kantoorruimtes voor docenten, zijn gestaakt. De bouwwerkzaamheden aan de parkeerplaats, die vorig jaar af moest zijn, zijn inmiddels ook stilgelegd. De parkeerplaats maakt een slordige indruk nu de bouwwerkzaamheden halverwege zijn stopgezet. In de avond is het complex pikdonker.

Het krijgen van onderzoeksmiddelen, wat ruim zeven jaar geleden makkelijk ging, gaat nu heel erg moeilijk.

“Onderzoek, wat de motor is van de universiteit, staat momenteel op nul. Alles wat we na de jaren ‘90 hebben opgebouwd, is keihard kapotgemaakt”, zegt Nurmohamed. Hij is zelf als docent verbonden aan het instituut. Enkele onderzoeksprojecten liggen stil, omdat er geen middelen zijn voor de promotietrajecten van deze onderzoeken. Er wordt tevens nauwelijks geïnvesteerd in het laboratorium. “Je kan niet eens notities op een whiteboard schrijven”, aldus de parlementariër. Tot en met 2008 is het de universiteit aardig gelukt om haar kwaliteit steeds te verbeteren. Nu de bezuinigen zijn doorgevoerd, glijdt het instituut af naar de situatie in de jaren ‘90 toen ook Desi Bouterse aan de macht was. “Er is totaal geen motivatie onder de docenten. Wat nu allemaal kapot gaat, zullen we de komende tien jaren niet kunnen herstellen. Zelfs het hele accreditatieproces is compleet stopgezet. Hoe ga je nu het onderwijsniveau verbeteren als je zelfs daarop moet gaan bezuinigen”, vraagt Nurmohamed zich af. Hij onderstreept dat elke achteruitgang te maken heeft met het falende beleid van het huidige bestuur onder leiding van Bouterse-Adhin. “De president geeft de schuld aan de daling van goud- en olieprijzen, maar dit alles had kunnen worden voorkomen”, besluit de parlementariër.

More
articles