WEER GEPAKT

President Bouterse heeft op 24 april maatregelen aangekondigd in de belastingsfeer. Deze zijn volgens het staatshoofd nodig om wat verlichting te brengen voor de burgers in deze periode van zware crisis. Er was aangegeven, dat de zaken per 1 mei zouden worden doorgevoerd en dat eind mei zaken een feit moesten zijn, maar geen van de werkers, ambtenaren en particuliere medewerkers, heeft aan het eind van de maand op hun slip iets bijzonders gemerkt, er is niets doorgevoerd zoals aangekondigd. Wie houdt dan wie voor de gek. De president had het volgende op een persconferentie aangekondigd:

* Verlichting in belastingsfeer voor loontrekkers, zoals koerscompensatie, heffingskorting, belasting op kinderbijslag optrekken, vrijstelling van uitkering van vakantiegeld, gratificatie en bonus van SRD 3000 naar SRD 4000. Deze maatregelen zullen ertoe leiden dat het netto besteedbaar loon van werknemers, afhankelijk van het niveau, van ongeveer SRD 140 tot SRD 210 per maand toeneemt.

* De inkomstenbelasting van hogere lonen zal op korte termijn tijdelijk worden verhoogd, gezien de precaire financiële situatie.

* Er zal een verhoging worden doorgevoerd op invoerrechten van luxe goederen. Hierdoor wordt ook beoogd om de uitvoer van vreemde valuta enigszins in te dammen.

* Goederen behorende tot de eerste levensbehoeften zullen vrijgesteld blijven van heffing van invoerrechten. Dit pakket van 40 zal in samenspraak met de sociale partners naar 60 worden opgevoerd. Er zijn natuurlijk meer zaken opgesomd tijdens de uitleg van de president, maar niets zoals hierboven is opgesomd, is nagekomen. Wij willen iets verder en stellen dat er 7.000 pakketten verstrekt worden aan de allerarmsten in het land. Ook hiervan is er niets tot stand gekomen. Het lijkt er wel op alsof er zoete praatjes zijn gehouden om het volk te bedonderen. Geluiden willen dat de Belastingdienst geen instructies heeft ontvangen om die zaken, zoals door de president zijn opgesomd, door te voeren. Als deze kleine minimale zaken niet uitgevoerd kunnen worden, vragen wij ons in hemelsnaam af hoe men in staat zal zijn het land uit de crisis kan halen. Alleen de regering weet wat precies wordt uitgevoerd, maar niemand weet er iets van. Ook was beloofd dat er dagelijks 1.500 pakketten verkocht worden voor SRD 65. Een aantal maatregelen waaronder herschikking van de belastingschijven en leningen in US$ is nog in behandeling. Ook wordt gekeken naar hoe de douanekoers kan worden bevroren om consumenten te beschermen tegen prijsverhogingen na de valutaveilingen. Het volk is voor de zoveelste keer weer gepakt. Er worden allerlei verwachtingen geschapen, terwijl niets wordt gerealiseerd. Het is overduidelijk, dat de regering enkel en alleen gefocust is op geld van het IMF. Er is niet eens een plan van aanpak om uit de problemen te komen. Wilt u nog 5?

More
articles