Oppositie ondersteunt tweede manifestatie

“Als het volk in de penarie zit, dan hebben ze alle recht om te protesteren tegen het beleid van de regering”, aldus de fractieleider van Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, over het tweede protest dat de samenwerkende vakbonden en bedrijven hebben gepland op 2 juni. Nadat de regering geen gehoor heeft gegeven op het eerste protest, hebben de organisaties besloten om deze keer de volksvertegenwoordigers om steun te vragen. Bij het eerste protest hebben enkele oppositieleden wel hun ondersteuning gegeven door ook deel te nemen aan het protest. De bedoeling volgens de organisaties is om deze keer ook de coalitie op hun verantwoordelijkheid te wijzen, omdat zij uiteindelijk meer invloed heeft op wat er gebeurt in het land. Hoewel Rusland weet dat de oppositie weinig invloed heeft op wat zich allemaal afspeelt, doet zij er alles aan om de samenleving bij te staan en het volk te blijven informeren. Hij herhaalt dat de regering het volk voor de gek heeft gehouden met hun mooie praatjes voor de verkiezingen en dat doet de regering steeds weer. “De regering maakt afspraken, maar neemt uiteindelijk zelf beslissingen zonder zelfs het parlement hierin te betrekken.”

Asiskoemar Gajadin, DNA-lid/lid van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), staat eveneens achter het volk en hetgeen zij wenst te doen voor het land. “Is het volk niet tevreden met het beleid van de regering, dan is actie voeren meer dan nodig”, aldus het VHP-lid. Dat het crisisplan door de regering nog steeds niet is gepresenteerd in De Nationale Assemblee (DNA), geeft volgens Gajadin al aan hoe zij te werk gaat.

“Het beslissen zonder overeen te stemmen met DNA, blijft maar aan de gang.”

Hij is van mening dat als DNA- voorzitter, Jennifer Geerlings- Simons, haar verantwoordelijkheid laat verwateren, het de verantwoordelijkheid is van de coalitie om hiervoor te waken. “Het is goed dat deze organisaties de volksvertegenwoordigers wijzen op hun verantwoordelijkheid”. Gajadin zegt dat het volk en zich van bewust moet zijn dat de regering haar steeds weer voor de gek probeert te houden, gekeken naar de zogenaamde verhogingen die alleen gelden voor de commerciële sector. “Uiteindelijk gaan alle prijzen de lucht in, waardoor de lage gebruiker toch dieper in zijn zak zal moeten gaan”, zegt hij.

Rusland merkt nu dat het volk zelf inziet dat ze een verkeerde keus heeft gemaakt. Hij benadrukt dat de NPS er alles aan zal doen om het land uit de penarie te halen. Met de uitgangspunten van de NPS, het juiste kader dat zij in huis heeft en de successen die zijn geboekt de afgelopen jaren, gelooft Rusland dat de problemen opgelost kunnen worden. Om het vertrouwen bij het volk terug te winnen, zal de NPS actief blijven. Rusland merkt op dat NPS’ ers die het vertrouwen in de NPS hadden verloren, en op de huidige regering hebben gestemd, langzamerhand weer vertrouwen krijgen in de NPS. Volgens de NPS-voorzitter beseft het volk nu pas dat de NPS altijd verbetering heeft kunnen brengen in de economie van het land.

Ook de VHP maakt er werk van en treft al voorbereidingen indien het volk van gedachten verandert. De partij heeft deskundigen klaar staan die al bezig zijn een plan uit te werken. “We zijn altijd alert om over te nemen”, aldus Gajadin.

door Kimberley Fräser

More
articles