Terwijl de burgerij nog moeite heeft om te wennen aan de pijn van de drastische verhogingen van de elektriciteitstarieven en andere verzwaring van lasten, heeft de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) stilzwijgend een tariefsverhoging van 20% doorgevoerd.
De maatschappij had deze tariefsaanpassing sinds vorig jaar aangekondigd, alleen wist niemand wanneer het zou gebeuren. De SWM begon vorig jaar oktober met de gefaseerde uitvoering van een 100% verhoging. In de eerste fase is meteen 60% berekend, met de toezegging dat de resterende 40% over twee kavels van elk 20% zou worden uitgesmeerd.
Hoewel elke kennisgeving over de tariefsverhoging ontbreekt, blijkt uit gelekte documenten van de waterleverancier dat de nieuwe tarieven al van toepassing zijn. Een van de documenten is getekend door directeur Marlon Oosterling. De West trachtte een reactie te krijgen van de SWM-chef, echter bleef zijn telefoon onbeantwoord.
De SWM verlangde allang naar een verhoging van de tarieven. Het advies van het Financieel Economisch Platform (FEP) vorig jaar aan president Desiré Bouterse om de watertarieven naar boven bij te stellen, sloot dan ook bijna naadloos aan op een lang gekoesterde wens van de maatschappij. Tot vorig jaar had de waterleverancier voor het laatst begin 2004 de prijzen opgetrokken.
Als gevolg van de veel te lage tarieven, heeft de SWM de afgelopen jaren op structurele basis moeten inbinden en veelbelovende projecten op de lange baan geschoven, omdat het geld er gewoon niet was.
Om ondanks de relatief lage consumentenprijs water te kunnen leveren, heeft de SWM steeds behoefte gehad aan miljoenen overheidssubsidies. Vorig jaar alleen al bedroeg de subsidie aan de SWM zo’n SRD 45 miljoen. De precaire financiële situatie van de overheid, leent zich echter niet voor de voortzetting van verschillende subsidies en deze worden gefaseerd afgebouwd. Betrok-ken staatsbedrijven en instellingen moeten overgaan naar martkconforme tarieven om zichzelf toch te bedruipen. De afschaffing van subsidies is overigens ook een vereiste van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat bereid is Suriname een miljoenen dollarlening te gunnen zodat ons land uit de financiële crisis kan komen.