Nalatenschap Derby nog steeds overeind

De nalatenschap van Frederick ‘Fred’ Derby staat nog rechtovereind binnen zowel de vakbeweging als de politiek. Afgelopen donderdag was het precies vijftien jaar geleden dat de vakbondsleider en politicus het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde. Derby, van wie er een standbeeld staat in de naar hem vernoemde straat, is oprichter en voorzitter geweest van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) alsook voorzitter van de vakcentrale C-47.

Het leven van een van de grootste voorvechters voor de arbeidersklasse eindigde echter niet met zijn dood. Zowel de huidige C-47 voorzitter Robby Berenstein als SPA-bestuurslid Roy Adama, zegt dat de nalatenschap van Derby nog rechtovereind staat.

Adama noemt het realiseren van meer studiebeurzen voor studenten en het tot stand komen van subsidie voor babymelkpoeder voor kinderen tot 1 jaar als twee van de bijzondere verworvenheden van Derby. Derby is tevens de enige overlevende geweest van de Decembermoorden toen in december 1982 vijftien tegenstanders van het toenmalig militair bewind werden doodgeschoten en gold daarmee als een van de belangrijkste getuigen. Hij speelde dan ook een belangrijke rol in het herdemocratiseringsproces in ons land en was ook voorvechter van de mensenrechten.

Adama zegt dat ten aanzien van het machtsvraagstuk, Derby de eerste stap heeft gezet in de herdemocratisering van Suriname.

Volgens hem zou Derby in deze periode van economische en financiële crisis nagaan op welke wijze de vakbeweging een bijdrage zou kunnen leveren om samen te werken aan een verandering.

Berenstein zegt dat er voor de lotsverbetering met veel ideeën van Derby wordt gewerkt binnen de vakbeweging. “Die zijn onder meer de normen en waarden, de methode van strijdvoering en de zuiverheid van het analyseren van problematiek van Derby.”

Ook op bedrijfsniveau zijn er, aldus Berenstein, veel ideeën van Derby die nog steeds gebruikt worden: “Derby heeft ons geleerd om te streven voor betere primaire en secundaire voorzieningen; koopkrachtverbetering en betere onderhandelingen als het gaat om de lonen van arbeiders.”

Berenstein benadrukt dat Derby de vakbeweging geleerd heeft om altijd durf en moed te hebben. “Dat blijven we herdenken en nemen we zeker mee. Al de zaken die Derby ons heeft nagelaten zijn toepasbaar voor de strijd om lotsverbetering”, aldus Berenstein.

De SPA heeft het heengaan van Derby op 19 mei 2001, herdacht met een kranslegging op 1 mei jongstleden, de Dag van de Arbeid, bij het standbeeld van Derby. Op 1 juli, de jaardag van de partij, zal Derby ook herdacht worden. Daarbij zal er in het bijzonder gesproken worden over zaken die de vakbondsleider en politicus in ruste zouden interesseren. Adama zegt dat in verband hiermee de mensen intern gemobiliseerd zullen worden.

More
articles