Nationaal Mensenrechtenrapport Suriname aangenomen

De Universal Periodic Review (UPR) werkgroep van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN), heeft op 6 mei het Nationaal Mensenrechten-rapport aangenomen. De aanname vond plaats na de evaluatiesessie van de mensenrechtensituatie van Suriname op 2 mei. Dat laat het ministerie van Justitie en Politie in een persbericht weten.

Suriname ontving gedurende de presentatie en verdediging van het nationaal rapport op 2 mei in totaal 148 aanbevelingen, waarvan 105 meteen zijn ondersteund door Suriname. De overige aanbevelingen zullen nader worden bestudeerd door Suriname, waarna de VN nog voor september 2016 schriftelijk zal worden geïnformeerd met betrekking tot de standpunten van ons land.

Landen die de UPR – mensenrechtenevaluatie van de VN – ondergaan, zijn in de gelegenheid aan te geven welke aanbevelingen worden ondersteund en van welke er kennis wordt genomen. De ondersteuning van de aanbevelingen houdt in dat het land zich committeert aan de uitvoering daarvan. De aanname van het slotdocument betreffende de UPR van Suriname zal in september 2016 tijdens een plenaire vergadering van de VN Mensenrechtenraad plaatsvinden.

De Surinaamse delegatie onder leiding van de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk –Silos, mocht op 6 mei wederom van verschillende lidlanden en organisaties felicitaties in ontvangst nemen in verband met de constructieve participatie van Suriname in de UPR .

De dienstreis van minister Van Dijk-Silos is van 7-12 mei voortgezet met een werkbezoek aan het ministerie van Veiligheid en Justitie te Den Haag (Nederland) alwaar formele gesprekken zullen plaatsvinden met onder andere de minister van Veiligheid en Justitie, de Raad voor de Kinderbescherming en overige geselecteerde experts, de Politie, het Openbaar Ministerie en de zittende magistratuur rakende.

More
articles