De Afobaka stuwdam is van Suriname, hiervan hoeft niet getwijfeld te worden,’’ zegt minister Regillio Dodson in een gesprek met De West. Niet lang terug is Dodson overgevlogen naar Washington, waarbij hij aangegeven heeft dat Suriname niet kan blijven hangen aan een multinational die kijkt naar zijn prijs- en budgetstrategie. Suriname moet verder tot ontwikkeling gebracht worden. Dodson zegt hiermee een duidelijk signaal af te geven aan de Aluminium Company of America (Alcoa).
De dam is volgens de Brokopondo-overeenkomst tot 2033 van Alcoa. De multinational verdient geld met de verkoop van elektriciteit uit de waterkrachtcentrale van de dam aan NV Energie bedrijven Suriname (EBS). Tegen welke voorwaarden de dam nu in het bezit van Suriname gekomen is, heeft de minister niet prijsgegeven.
Alcoa heeft ruim honderd jaar haar activiteiten ontplooid in de bauxietsector in Suriname. Om het bauxiet te kunnen ontginnen werd op 27 januari 1958 de Brokopondo-overeenkomst getekend. In de overeenkomst verplichte Alcoa zich een stuwdam, waterkrachtcentrale, bauxietsmelterij en een fabriek voor aluminiumwinning op te zetten. In ruil daarvoor kreeg Alcoa via dochteronderneming Suralco het recht om 75 jaar lang bauxiet te winnen in Suriname. Vanwege de dalende wereldmarktprijzen heeft Alcoa vorig jaar besloten om de bedrijfsactiviteiten stop te zetten. Vorig jaar september heeft Suralco de deuren gesloten. Bijkans tweeduizend werknemers zijn hun baan kwijtgeraakt. Er wordt nog onderhandeld met Alcoa wat er met de raffinaderij zal gebeuren.