Bestuurskundige Boldewijn:
Vanwege de huidige politieke en economische situatie in ons land wordt de roep om vervroegde verkiezingen steeds luider. De samenleving raakt geconfronteerd met tal van financiële en sociale problemen, waartegen men het hoofd moet bieden. Echter acht bestuurskundige August Boldewijn een nieuwe stembusgang niet raadzaam. Hij heeft liever dat de koppen bij elkaar worden gestoken en men zo gezamenlijk kan werken aan oplossingen. Boldewijn meent dat vervroegde verkiezingen geen oplossing zouden zijn voor de huidige problemen, omdat de regering overeenkomsten heeft getekend met buitenlandse financiële instellingen, zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF). “Als er nu nieuwe verkiezingen komen, dan zal de nieuw gekozen regering verder moeten gaan met deze overeenkomsten. Je komt er niet onderuit, omdat de afspraken al gemaakt zijn”, aldus de bestuurskundige. Hij vindt vervroegde verkiezingen onverstandig, omdat dit veel organisatie en financiën vereist, terwijl het geld hiervoor er juist niet is. De crisissituatie is volgens Boldewijn vergelijkbaar met een oorlogsperiode, waarbij er sprake is van onder meer armoede, verpaupering, mensen die niet uitkomen met hun geld, alsook tal van maatschappelijke problemen, zoals de situatie bij de ziekenhuizen.
De bestuurskundige benadrukt dat er niet zo zeer sprake is van een politieke crisis, dit omdat de zittende partijcombinatie nog intact is.
Anders zou het zijn wanneer zij leden zou verliezen in het parlement. Wel is er volgens Boldewijn sprake van een economische crisis. Hij legt uit dat bepaalde financiële handelingen niet kunnen plaatsvinden, bijvoorbeeld de uitbetaling aan werknemers en leveranciers. De economische crisis is, volgens de bestuurskundige, duidelijk zichtbaar door de devaluatie van de Surinaamse munt en de verminderde inkomsten van de overheid.
Boldewijn meent dat politici hun hersenen moeten gebruiken en niet emotioneel reageren. “Dat lost niks op.” Aan de andere kant zegt hij dat de oppositie de situatie niet moet gebruiken om te scoren. Boldewijn: “Op dit moment is er een samenspraak nodig tussen de oppositie en de coalitie om gezamenlijk aan een oplossing te werken. Dit zal ook een positieve uitstraling zijn naar het volk toe.”
Doelend op de anti-regeringprotesten, meent Boldewijn dat deze niet zullen helpen om het kabinet naar huis te sturen. Hij benadrukt wel dat de protesterenden het recht hebben om vrij hun mening te uiten. “Het beste wat het volk kan doen is met oplossingsmodellen komen”, merkt de bestuurskundige op.
Echter moet er volgens hem rekening mee gehouden worden dat de belangen van anderen niet geschonden worden. Boldewijn reageert hiermee op het feit dat er sprake is van twee groepen, namelijk de anti- en pro-regering demonstranten.
Indien de politionele autoriteiten hun werk naar behoren doen en duidelijk onderscheid weten te maken, bestaat er geen gevaar wanneer deze twee groepen elkaar op een locatie ontmoeten zoals dat twee weken geleden het geval was bij het parlement. “Net zoals bij voetbalwedstrijden, moeten de verschillende groepen uit elkaar gehouden worden, de politie moet altijd tussen partijen staan”, meent Boldewijn. Volgens de bestuurskundige heeft Suriname al eerder dergelijke situaties meegemaakt. Hij noemt als voorbeeld de massademonstratie 1999 waarbij het Kabinet-Wijdenbosch/Radhakhisun moest aftreden. “Het is dus niet nieuw, men moet er alleen voor zorgen dat de situatie in goede banen geleid wordt.”