Voormalig Concacaf-voorzitter riskeert levenslange schorsing

Het ziet er niet goed uit voor Jeffrey Webb. De onderzoekscommissie van wereldvoetbalbond FIFA wil de voormalig vice-voorzitter een levenslange schorsing opleggen.
Dat blijkt uit het rapport dat de ethische commissie heeft opgesteld op basis van het onderzoek naar de bestuurder, die wordt verdacht van fraude en witwassen.
De bond liet vandaag weten dat het laatste onderzoeksrapport naar de escapades van Webb op 26 april is doorgestuurd naar de tuchtkamer.
Daarin wordt een levenslange ban geadviseerd voor de bestuurder die afkomstig is van de Kaaimaneilanden.
De juridische commissie van de FIFA start naar aanleiding van het rapport een juridische procedure tegen Webb en zal uiteindelijk de straf bepalen.
De 51-jarige Webb was één van de zeven hoge FIFA-officials die vlak voor het begin van het FIFA-congres vorig jaar mei in Zwitserland, met de herbenoeming van voorzitter Sepp Blatter, werd gearresteerd.Hij werd toen op non-actief gezet als voorzitter van de Concacaf, de bond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben.
In december 2015 gaf de voormalig president van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF toe dat hij tussen 2012 en 2014 betrokken is geweest bij zeven corruptie-schandalen.
De bestuurder betuigde tijdens een rechtszaak in de Verenigde Staten spijt.
“Ik betreur mijn deelname aan deze illegale praktijken. Ik was verkeerd bezig”, zei Webb, die tientallen miljoenen dollars zou hebben verdiend met onder andere het aannemen van smeergeld van sportmarketingbedrijven in ruil voor commerciële rechten voor het WK van 2018.
“Ik geloofde dat zulke aanbiedingen gebruikelijk waren in deze branche, dergelijke deals waren wijdverspreid binnen de FIFA.”
Webb heeft Suriname twee keer bezocht. In mei 2012 vertegenwoordigde hij de FIFA bij de heropening van het gerenoveerde kantoor van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB). Twee jaar later was hij er als Concacaf-voorzitter aanwezig bij het startsein van het “Owru Cul” project, waarbij Webb namens de Concacaf de SVB een financiële injectie van US$.100.000 gaf.
De 50-jarige Webb was sinds 2012  hoofd van de Concacaf. Hij fungeerde binnen het dagelijks bestuur van de FIFA ook als hoofd van de taakgroep die discriminatie in het voetbal moet bestrijden. Webb is al jaren actief in de voetbalwereld. Hij werd in 1991 al benoemd tot voorzitter van de voetbalbond op de Kaaimaneilanden.
Enkele jaren later namen zijn werkzaamheden voor de FIFA al een serieus karakter aan. Webb nam plaats in tal van commissies en werkgroepen en kreeg steeds meer aanzien binnen de mondiale bond. Hij was lid van de officiële delegaties van de FIFA op de WK’s voetbal van Frankrijk (1998), Japan en Korea (2002), Duitsland (2006) en Zuid-Afrika (2010). Webb is beroepsmatig afkomstig uit de bankwereld. Hij werkte voor de Fidelity Bank op de Kaaimaneilanden. Ook is hij mede-eigenaar van een bakkerijketen op de eilanden. Webb heeft zich vaak voorstander getoond van meer transparantie. Hij was een van de FIFA-leden die pleitte voor publieke vrijgave van het grote onderzoek naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK’s van 2018 aan Rusland en van 2022 aan Qatar.

More
articles