VvA: Beschikbaarheid van medicijnen komt in gedrang

foto: Ivan Summerville

Naar verluidt is de beschikbaarheid van bepaalde medicijnen bij de hier gevestigde apotheken niet meer gegarandeerd. Dit werd recentelijk bekendgemaakt door de Vereniging van Apothekers in Suriname (VvA).

Indien er binnenkort geen structurele oplossing komt, kan de optimale behandeling van de zieke mens niet gecontinueerd worden, omdat de apotheken een volledige geneesmiddelenvoorziening niet meer kunnen garanderen.

De patiënt zal daardoor blootgesteld worden aan gezondheidsrisico’s. De apothekers zien dit vraagstuk als zeer ernstig en voelen zich verplicht de gemeenschap te informeren inzake de huidige situatie binnen de apotheken.   De huidige gang van zaken is dat bijna alle geneesmiddelen op krediet worden verstrekt.

Daardoor beschikken apotheken vaak na maanden nog niet over hun financiële tegoeden. Dit terwijl bijna alle leveranciers van geneesmiddelen gelijk betaald moeten worden. Het vergoedingssysteem in Surina-me is verouderd en achterhaald. Al ruim 8 jaar wordt er onderhandeld over een kostendekkend en transparanter vergoedingssysteem (de zogeheten receptregelvergoeding). De huidige financiële crisis in het land speelt hoofdzakelijk een rol en heeft ervoor gezorgd dat de prijzen voor medicamenten zijn gestegen.  Deze factoren zorgen ervoor dat de financiële nood bij de apotheken zo hoog is geworden, dat de beschikbaarheid van medicijnen niet meer te garanderen is. De apotheek kan namelijk de voorraad van het geneesmiddelenassortiment niet meer op het gewenste peil houden en heeft verder onvoldoende inkomsten, om het bedrijf operationeel te houden. Ook bestaat thans de kans dat bepaalde apotheken de deuren zullen moeten sluiten.

More
articles